Programma

Programma

26-06-2019: Architectuur in tweede helft van de 20ste eeuw

Drs. Monique Hafkamp

Monique Hafkamp toont u in deze lezing, hoe Modernisme en Postmodernisme de bouwkunst in de 2e helft van de 20e eeuw bepalen. De vorm en de techniek van het Modernisme in de architectuur kwam goed van pas bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het Modernisme ontstond aan het begin van de 20e eeuw en wordt gekenmerkt door functionaliteit in vorm, materiaal en constructie. Maar die functionaliteit ervaren velen op den duur als onpersoonlijk en voorbij de menselijke maat. Welke vormen het Postmodernisme brengt, soms met humor en gevoel voor traditie, ziet u gedurende deze lezing.

Meer informatie

11-09-2019: Vrouwen in de kunst in 20ste en 21ste eeuw

Willem Kwakernaak

Traditiegetrouw opent Willem Kwakernaak weer ons nieuwe seizoen. Als vervolg op zijn lezing van vorig jaar over vrouwen in de kunst gaat hij nu verder met vrouwen uit de laatste 70 jaar, zoals Barbara Hepworth, Charlotte van Pallandt, Martha Waijop, Charley Toorop, Marlene Dumas, Louise Bourgeois, Nikki de Saint Phalle, Berlinde de Bruyckere.

Meer informatie

25-09-2019: Het conflict tussen Darwin en de Kerk

Dr. Han Blok

Han Blok borduurt verder op zijn lezing van vorig jaar over “Evolutie en cultuur”. Tegenover het scheppingsverhaal in de Bijbel waarin de mens in één dag geschapen zou zijn, stond Darwin met een theorie over evolutie die vele miljoenen jaren geduurd zou hebben. Daarmee kwam hij in ernstig conflict met de Kerk van zijn tijd.

Han Blok beschouwt het boek Genesis als een reeks metaforen, geeft aan het begrip “dag” een andere betekenis en gaat dieper in op het ontstaan van religies. Vervolgens laat hij zien hoe religies in combinatie met oorlogen invloed gehad hebben en nog steeds hebben op onze evolutie.

 

Meer informatie

09-10-2019: Vogels langs de IJssel

Drs. Kester Freriks

Kester Freriks, natuur- en vogelschrijver en o.a. medewerker kunst en natuur bij de NRC, neemt u mee op een boeiende vogeltocht langs de oevers van de IJssel. Met behulp van historische illustraties laat hij de schoonheid van de vogels zien in de IJsselvallei. Op de schoorsteen van de Steenfabriek Fortmond broedt de slechtvalk. Ook vertelt hij over zijn meermaals genomineerde boek “Stilte, ruimte, duisternis” over de betekenis van de stilte en de pracht van de nacht langs de IJssel. Een ochtend vol natuur en vogels.

Meer informatie

23-10-2019: De kruistochten

Drs. Gregor Dijkhuis

Gregor Dijkhuis, kenner van de geschiedenis van de Hoge Middeleeuwen geeft in deze maand van de geschiedenis een lezing over de Kruistochten. Hij behandelt de gebeurtenissen vanuit verschillende gezichtspunten. Behalve de visie van de Kerk en de westerse wereld, wordt óók besproken wat de optiek was van de Byzantijnen, moslims en joden.

Meer informatie

06-11-2019: De tuinen van Monet

Drs. Marianne Wilts

Marianne Wilts houdt een lezing over de tuinen van Monet (1840-1926) n.a.v. een grote tentoonstelling, die van 12 oktober tot 2 februari in het Gemeentemuseum Den Haag te zien is; 40 internationale topstukken uit de periode 1900 tot 1926 zijn bij elkaar gebracht.  Monet werkte teruggetrokken op zijn landgoed Giverny en schilderde kleurexplosies op doek. Kleuren die hij in werkelijkheid zag en spiegelingen waarin hij zich verloor door water en lucht in elkaar over te laten lopen. In deze lezing ontdekt u hoe deze werken van invloed geweest op kunstenaars als Marc Rothko ( 1912-1956) en Jackson Pollock (1903-1970).

Meer informatie

20-11-2019: Pittoresk Nederland

Drs. Jos Paardekooper

De ons welbekende Jos Paardekooper, neerlandicus, houdt vandaag een verrassende lezing. Geen plaats in Nederland die zichzelf niet aanprijst als ‘pittoresk’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Begin negentiende eeuw had het toen nieuwe woord, in het kielzog van de opkomende romantiek, een veel specifiekere betekenis dan nu. Net als de verwante begrippen ‘subliem’, ‘sentimenteel’ en ‘nostalgisch’.

Over die verandering en verruiming gaat deze lezing. Uiteraard laat hij er met een PowerPointpresentatie boeiende plaatjes bij zien.

 

Meer informatie

04-12-2019: Rembrandt en de geheimen van het atelier

Drs. Anjette van de Ven

Anjette van de Ven geeft een lezing in dit Rembrandtjaar. Deze beroemde schilder blijft actueel, ook 350 jaar na zijn dood. De meester beschikte naast een scherpe psychologische blik over een bijzondere technische kennis. Onderzoekers verbazen zich nog steeds over zijn hoogst persoonlijke alchemie.  Hoe zit het met de tastende hand van de kunstenaar, zijn fijne en ruwe toets en atelierpraktijk?

Meer informatie

18-12-2019: Kerstverhalen en kerstlunch

Marian Thijssen

Gelauwerd verhalenvertelster Marian Thijssen verzorgt een sfeervolle ochtend. Verhalen vertellen, is van alle tijden………! Kan dat nog in deze tijd van TV, tablets, I-phones, smartphones? Ja, dat kan! Marianne laat u al dit digitale materiaal vergeten en neemt u mee in een paar prachtige verhalen! Laat u verrassen door verhalen, die misschien bekend zijn, maar toch anders zijn door het persoonlijk tintje, dat daaraan gegeven wordt.

Na de lezing kunt u aanschuiven aan enkele drie-gangen feestelijke, warme lunch in kerstsfeer.

Meer informatie