Programma

Programma

24-04-2019: Zuid-Afrika, een intrigerend land

Hans Schenk

Hans Schenk brengt regelmatig een bezoek aan Zuid-Afrika. Zou u wel eens wat meer van Zuid-Afrika willen weten? Bijvoorbeeld hoe zit de huidige samenleving in elkaar? Wat is de geschiedenis van dit land en hoe ziet het landschap met zijn flora en fauna er uit? Op deze vragen hoopt hij u een antwoord te kunnen geven met een PowerPoint presentatie.

Meer informatie

08-05-2019: Insecten op de Gorsselse Heide

Dr. Frens Westenbrink

Frens Westenbrink, biochemicus, IVN-gids, auteur van “Gorsselse Heide”, gaf eerder lezingen bij ons over de Gorsselse Heide en over libellen. Dit keer focust hij op insecten in het gebied. Minuscule sprinkhaantjes, zwaarbewapende roofvliegen, oranjerode wantsen, sluipwespen, boskakkerlakken, je weet niet wat je ziet.

Meer informatie

22-05-2019: Het Noorderlicht

Peter Paul Hattinga Verschure

Peter Paul laat u aan de hand van prachtige kleurendia’s kennis maken met de rijkdom aan vormen en kleuren van het Noorderlicht. Dit wonderlijke verschijnsel is één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die we aan de nachtelijke hemel kunnen zien.  Waar komt het vandaan en wat kunt u doen om het ook zelf te zien?  Ook in ons land kunnen we het wel eens waarnemen.

Meer informatie

05-06-2019: Jiddische achtergronden in het werk van Chagall

Ds. Joop Mol

Ds. Joop Mol gaat aan de hand van een aantal voorbeelden  met ons op verkenningstocht door Marc Chagalls soms fascinerende weergaven van leven en beleven. Kleurrijk en vol met associaties zijn vele schilderijen en andere ontwerpen van hem. De verbeelding daarvan stamt uit zijn joodse leefwereld, waardoor zijn jeugd gestempeld is. Nooit heeft hij die verinnerlijkte werkelijkheid verloochend

Meer informatie

26-06-2019: Architectuur in tweede helft van de 20ste eeuw

Drs. Monique Hafkamp

Monique Hafkamp toont u in deze lezing, hoe Modernisme en Postmodernisme de bouwkunst in de 2e helft van de 20e eeuw bepalen. De vorm en de techniek van het Modernisme in de architectuur kwam goed van pas bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het Modernisme ontstond aan het begin van de 20e eeuw en wordt gekenmerkt door functionaliteit in vorm, materiaal en constructie. Maar die functionaliteit ervaren velen op den duur als onpersoonlijk en voorbij de menselijke maat. Welke vormen het Postmodernisme brengt, soms met humor en gevoel voor traditie, ziet u gedurende deze lezing.

Meer informatie

11-09-2019: Vrouwen in de kunst in 20ste en 21ste eeuw

Willem Kwakernaak

Traditiegetrouw opent Willem Kwakernaak weer ons nieuwe seizoen. Als vervolg op zijn lezing van vorig jaar over vrouwen in de kunst gaat hij nu verder met vrouwen uit de laatste 70 jaar, zoals Barbara Hepworth, Charlotte van Pallandt, Martha Waijop, Charley Toorop, Marlene Dumas, Louise Bourgeois, Nikki de Saint Phalle, Berlinde de Bruyckere.

Meer informatie