Programma

Programma

20-11-2019: Pittoresk Nederland

Drs. Jos Paardekooper

De ons welbekende Jos Paardekooper, neerlandicus, houdt vandaag een verrassende lezing. Geen plaats in Nederland die zichzelf niet aanprijst als ‘pittoresk’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Begin negentiende eeuw had het toen nieuwe woord, in het kielzog van de opkomende romantiek, een veel specifiekere betekenis dan nu. Net als de verwante begrippen ‘subliem’, ‘sentimenteel’ en ‘nostalgisch’.

Over die verandering en verruiming gaat deze lezing. Uiteraard laat hij er met een PowerPointpresentatie boeiende plaatjes bij zien.

 

Meer informatie

04-12-2019: Rembrandt en de geheimen van het atelier

Drs. Anjette van de Ven

Anjette van de Ven geeft een lezing in dit Rembrandtjaar. Deze beroemde schilder blijft actueel, ook 350 jaar na zijn dood. De meester beschikte naast een scherpe psychologische blik over een bijzondere technische kennis. Onderzoekers verbazen zich nog steeds over zijn hoogst persoonlijke alchemie.  Hoe zit het met de tastende hand van de kunstenaar, zijn fijne en ruwe toets en atelierpraktijk?

Meer informatie

18-12-2019: Kerstverhalen en kerstlunch

Marian Thijssen

Gelauwerd verhalenvertelster Marian Thijssen verzorgt een sfeervolle ochtend. Verhalen vertellen, is van alle tijden………! Kan dat nog in deze tijd van TV, tablets, I-phones, smartphones? Ja, dat kan! Marianne laat u al dit digitale materiaal vergeten en neemt u mee in een paar prachtige verhalen! Laat u verrassen door verhalen, die misschien bekend zijn, maar toch anders zijn door het persoonlijk tintje, dat daaraan gegeven wordt.

Na de lezing kunt u aanschuiven aan een drie-gangen feestelijke, warme lunch in kerstsfeer.

Meer informatie