Programma

Programma

05-10-2022: Garibaldi, leeuw van de Italiaanse eenheid

Prof. Dr. Jan Willem Arends

In de maand van de geschiedenis zal  Jan Willem Arends het uitermate boeiende verhaal over de totstandkoming van de Italiaanse nationale eenwording uit de doeken doen met een zekere nadruk op het aandeel van Garibaldi (1807-1882) – een Italiaanse generaal, politicus en nationalist – daarin. Aan het eind van de presentatie zal de vraag opkomen, in hoeverre de bemoeienissen van Garibaldi als een zegen of als een vloek voor het huidige Italië moeten worden gezien.

 

Meer informatie

19-10-2022: De zes vrouwen van Hendrik de achtste

Drs. Gregor Dijkhuis

Eveneens in de maand van de geschiedenis: Gregor Dijkhuis, kenner van de Middeleeuwen, geeft deze maand een lezing over de zes Vrouwen van Hendrik VIII. Hij behandelt de kleurrijke – en tragische – geschiedenis van de huwelijken van deze roemruchte Engelse koning. Ook de dramatische breuk met de Kerk van Rome komt daarbij uitgebreid aan de orde.

 

 

Meer informatie

02-11-2022: Wegbereiders, voorlopers of vernieuwers

Willem Kwakernaak

Zoals we van hem gewend zijn, geeft Willem Kwakernaak weer een boeiende lezing. Een kenmerk van onze westerse cultuur is haar behoefte aan vernieuwing. Dat heeft gevolgen voor het uiterlijk van het dagelijks leven en in het bijzonder de kunst. Geen vaste regels als bijvoorbeeld bij de oude Egyptenaren, maar dynamiek en groei. Maar wie zijn die vernieuwers die nieuwe wegen inslaan? Namen? Giotto, Picasso, Kandinsky, Brancusi, Warhol, Dali, enz.

Meer informatie