Programma

Programma

13-12-2023: Gerard Reve 100 jaar

Joseph Paardekooper

Op 14 december is het op de dag af een eeuw geleden dat Gerard (Kornelis van het ) Reve te Amsterdam werd geboren. Vanaf zijn debuutroman De Avonden (1947) groeide hij uit tot één van de belangrijkste schrijvers in de Nederlandse moderne literatuur, zowel qua thematiek als stilistisch. Inmiddels is hij bijna twintig jaar dood. Maar leeft zijn werk nog? Revelezer èn kenner Joseph Paardekooper probeert die vraag te beantwoorden.

Meer informatie

10-01-2024: Gaudi

Monique Hafkamp

Barcelona is verbonden met architectuur, ontsproten aan de ongebreidelde verbeeldingskracht van Antoni Gaudí. Rond 1900 was hij één van de belangrijkste vertegenwoordigers van nieuwe kunst in Catalonië. Deze periode viel zowel samen met de bloei van Art Nouveau en een economische en culturele vooruitgang in Barcelona. Gaudí gaf de moderne tijd vorm op een fantasierijke manier, waarbij hij de architectuur deel liet uitmaken van de omgeving, op een organische manier. Samen met Monique Hafkamp bekijkt u prachtige voorbeelden.

Meer informatie

24-01-2024: Wat is de IJssellinie

Jacques Duivenvoorden

De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en vijf tot tien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond.

Meer informatie