Programma

Woensdag 13 februari 2019: Wet Langdurige Zorg (WLZ) en het CAK

Mr. S. Kuipers

Notaris Mr. S. Kuipers legt uit hoe het zit met de kosten van zorg en heeft tips hoe je die kosten kunt beheersen. Deze lezing sluit aan op zijn lezingen van de vorige jaren over het Levenstestament en het Erfrecht. Radar 19 november 2018: mevrouw Bastiaansen (93) moet € 20.000 bijbetalen omdat het CAK vergat dat ze weduwe was bij intreding in het verzorgingstehuis. WLZ is de opvolger van de AWBZ.

Meer informatie

Woensdag 27 februari 2019: De oorsprong van ons voedsel

Ing. Ton Rotteveel

In deze lezing volgt Ing. Ton Rotteveel de ontwikkelingen van de laatste 12.000 jaar, voordat we ons aan de dis van Pluspunt Gorssel zetten. Iedereen eet. Alle mensen die ons voorgingen hebben gegeten, maar wat aten ze en hoe is die ontwikkeling gegaan? Waar komen onze gewassen vandaan en wanneer zijn we planten gaan kweken en dieren gaan houden? Hoe verspreidde de landbouw zich over de wereld? Wat gebeurt er op de menukaart als we alle niet-Europese groenten weglaten?

Meer informatie

Woensdag 13 maart 2019: 500 jaar Leonardo da Vinci

Drs. Marianne Wilts

Leonardo Da Vinci (1452-1519) is in zijn tijd de eerste kunstenaar die mensen van de straat portretteert en hun gevoelsuitdrukkingen vastlegt. In zijn tijd is hij al beroemd om zijn kwaliteiten waarmee hij menselijke karakters en emoties uitbeeldt. Marianne Wilts neemt u mee in de werken van Leonardo en zijn tijdgenoten. Tijdens deze lezing ontdekt u op welke manier Leonardo Da Vinci zijn tijd ver vooruit was.

Meer informatie

Woensdag 27 maart 2019: Shakespeare: All the World's a Stage

Drs. Marijke Lemmerman

Drs. Marijke Lemmerman laat ons zien wat de Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare (1564-1616) zo tijdloos en fascinerend maakt. Aan de hand van Engelse citaten, vertelt ze over universele en actuele thema's in het werk van deze literaire gigant, zoals de zoektocht naar identiteit, de paradox van macht, discriminatie, maar ook "me too" en "Brexit".

Meer informatie

naar boven