Programma

Woensdag 23 mei 2018: Het bittere eind

NVVE

De heer Han Sparnaay, medewerker van de Presentatiedienst van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde houdt een lezing met PowerPoint-presentatie over een moeilijke onderwerp. Denken, praten en beslissen over de laatste levensfase is niet eenvoudig. Het liefst schuiven we de dood ver voor ons uit. Aan de andere kant willen we graag de regie zo lang mogelijk in eigen hand houden. Maar dat kan alleen als we tijdig nadenken over wat we wel en niet willen en hierover praten met onze (huis)arts en naasten. Om keuzes te kunnen maken en beslissingen te kunnen nemen, moet u weten wat wel en niet kan, wat dokters en zorgverleners kunnen doen met uw wensen en welke wetten en regels belangrijk zijn. Tijdens deze lezing wordt onder meer aandacht besteed aan de (on)mogelijkheden van euthanasie en de rol van wilsverklaringen.

Meer informatie

Woensdag 6 juni 2018: Langs de IJssel

Drs. Kester Freriks

Drs. Kester Freriks, o.a. medewerker kunst en natuur bij de NRC, vogelkenner en natuurschrijver, houdt een lezing over zijn IJsselboek met uniek fotomateriaal. De IJssel is misschien wel de mooiste rivier van ons land met zijn wijde kronkels, prachtige vergezichten en schitterende cultuur. Kester Freriks komt uit Overijssel en maakte een wandeltocht van begin tot eind van de IJssel, vanaf Westervoort tot voorbij Kampen. In het meeslepende boek Langs de IJssel doet hij daarvan verslag; de pers schreef erover: 'Een boek om van te houden'.Meer informatie

Woensdag 20 juni 2018: Het Nieuwe Bouwen/Bauhaus/Le Corbusier

Drs. Monique Hafkamp

Drs. Monique Hafkamp toont hoe begin 20e eeuw een vernieuwing in de architectuur op gang kwam; enerzijds als reactie op de historische stijlen die in de 19e eeuw populair waren, anderzijds vanuit de wens een moderne bouwkunst in vorm en constructie te ontwikkelen in een moderne tijd. Dit nieuwe bouwen, onder meer van Bauhaus en Le Corbusier, heeft een groot deel van de 20e eeuw de moderne architectuur bepaald. Maakt u kennis met de 'International Style', zowel in Nederland als daarbuiten!

Meer informatie

Woensdag 12 september 2018: Vrouwen als kunstenaar

Willem Kwakernaak

Traditiegetrouw opent Willem Kwakernaak weer ons nieuwe seizoen. Moeiteloos kunnen we 10 mannelijke kunstenaars opnoemen: Michelangelo, Rembrandt, Rodin, Mondriaan,enz. Maar noem 10 vrouwelijke kunstenaars: dat vergt toch enige moeite.Toch zijn er honderden begaafde vrouwen in de afgelopen eeuwen geweest,die volkomen onterecht bij hun mannelijke collega's in de schaduw staan. Namen? Berthe Morisot, Camille Claudel, Barbara Hepworth, Kathe Kollwitz, Charlotte van Pallandt, Charley Toorop, Marlene Dumas, Louise Bourgois, Nikki de Saint Phalle, enz.

Meer informatie

naar boven