Programma

Woensdag 17 januari 2018: Expressionisme in Frankrijk

Drs. Monique Hafkamp

Monique Hafkamp laat u zien hoe kunstenaars in het begin van de 20e eeuw felle kleuren en vereenvoudigde vormen gebruikten om emoties weer te geven én uit te drukken, zoals het gevoel van levensvreugde. In Frankrijk raakte Maurice de Vlaminck geïnspireerd door Vincent van Gogh. Matisse ontdekte de kleur bij Signac in Zuid-Frankrijk. Tijdens een tentoonstelling in 1905 werden zij "les fauves" (de wilden) genoemd, die per ongeluk verf in handen hadden gekregen. Maar daarmee laat Matisse de toeschouwer "joie de vivre" ervaren door middel van dansende figuren. Kijkt u mee naar de Franse levensvreugde van de expressionisten!

Meer informatie

Woensdag 31 januari 2018: Deventer Verhaal

Garrelt Verhoeven

Directeur Deventer Verhaal, Garrelt Verhoeven, vertelt in zijn met beelden ondersteund verhaal hoe zijn organisatie Deventer als een museumstad op de kaart wil zetten, zowel in de vorm van exposities en museale opstellingen als door gebruikmaking van moderne 3D-technieken, waardoor de bezoekers letterlijk een bezoek aan de historische stad kunnen brengen. In het begin van het jubileumjaar 2018, waarin het 1250-jarig bestaan van Deventer wordt gevierd, vertelt hij natuurlijk ook over wat ons in dat jaar allemaal te wachten staat in de Deventer musea.

Meer informatie

Woensdag 14 februari 2018: Erfrecht en testament/ WLZ (AWBZ)

Mr. S. Kuipers

Notaris Siebe Kuipers prikt op deze Valentijnsdag door de roze wolk en maakt de erfrechtelijke spelregels duidelijk. Is uw testament van vóór 2003? Dan is controle nodig – kan kosteloos na de lezing. Voorkomen dat de langstlevende alles moet opeten van de WLZ (Wet Langdurige Zorg)? Tot voor kort heette deze wet de AWBZ. Actualiseer uw testament! Deze lezing sluit aan op zijn lezing van vorig jaar over het Levenstestament.

Meer informatie

Woensdag 28 februari 2018: Hollandse meesters uit de Hermitage

Drs. Marianne Wilts

Kunsthistorica Marianne Wilts besteedt aandacht aan de Hollandse meesters die tot 28 mei tentoongesteld worden in de Hermitage in Amsterdam. De rijke Russische tsaren richtten hun paleizen in met uitgebreide kunstcollecties en kochten volop schilderijen van Hollandse Meesters. In 25 jaar tijd legden Peter en Catharina de Grote in de 18de eeuw een immense collectie aan, waarmee deze tentoonstelling ons verrast. Eenmalig verhuisden 63 werken voor de eerste keer naar de Hermitage in Amsterdam.

Meer informatie

Woensdag 14 maart 2018: Connie Palmen en haar werk

Drs. Marijke Kuyper

Marijke Kuyper houdt een lezing over Connie Palmen; zij trekt al sinds haar debuut (De Wetten, 1991) veel aandacht, zowel door haar tv-optredens als door haar relaties als door haar werk. Daardoor vergeet men soms dat zij één van de beste schrijvers is van de laatste twee decennia. Deze lezing concentreert zich daarom op haar werk. Speciale aandacht voor "Jij zegt het", haar tot nu toe laatste boek. Zij heeft niet voor niets zoveel prijzen voor haar werk gekregen!

Meer informatie

naar boven