Programma

Woensdag 13 september 2017: Beeldhouwkunst uit de 21ste eeuw

Willem Kwakernaak

Na een vijftal lezingen over beeldhouwers door de eeuwen heen opent Willem Kwakernaak het nieuwe seizoen met een lezing over eigentijdse beeldhouwers. Naast traditionele beelden zien we vooral spectaculaire grensoverschrijdende beeldhouwkunst. Aan de orde komt het werk van o.a. : Anish Kapoor, Damien Hirst, Christo, Marina Abramovic, Berlinde de Bruijkere, Richard Long, Richard Deacon.

Meer informatie

Woensdag 27 september 2017: Palmyra

Drs. Annet van Wiechen

Archeologe Drs. Annet van Wiechen zag Palmyra nog in volle glorie. Deze stad in Syrië was eens een prachtige ruïne waar het rijke verleden van de stad zichtbaar was in de enorme tempels, een groots theater, de fraai aangelegde hoofdstraat en de bijzondere familiegraven. Voor een groot deel zijn deze ruïnes in 2015 moedwillig opgeblazen. Ze neemt u in deze lezing graag mee naar het rijke verleden van Palmyra en laat u kennis maken met de inwoners van de stad, hun goden, hun handel en hun gewoontes.

Meer informatie

Woensdag 11 oktober 2017: Pien Pon

2017 Staringjaar & STAAL, museum STAring in ALmen

Pien Pon, woonachtig en verliefd (!) op Almen is de initiatiefneemster van het museum STAAL in Almen, dat dit najaar haar deuren gaat openen. Omdat het 250 jaar geleden is dat de dichter en landbouwkundige A.C.W.Staring (1767-1840) is geboren, is 2017 uitgeroepen tot Staringjaar. Pien zal u meenemen in de voorbereidingen, de bouw en het uiteindelijke resultaat. Zij zal vertellen hoe zij op het idee is gekomen, welke hobbels op haar weg lagen en welke keuzes er gemaakt zijn om tot een interessant museum te komen. Voordracht van een gedicht van Staring zal hierbij niet ontbreken. U weet straks wat er tegenover 't Almensch Kerkje staat.

Meer informatie

Woensdag 25 oktober 2017: Maarten Luther

Drs. Jos Paardekooper

Drs. Jos Paardekooper neemt ons weer mee in een boeiend, en soms ook hilarisch betoog. Het zal niemand ontgaan zijn: precies 500 jaar geleden spijkerde Maarten Luther zijn stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg. Maar wat stond daar nu precies in? En hoe was het mogelijk, dat die tekst vanuit een uithoek als Wittenberg de hele westerse wereld op zijn kop zette? Of kwam dat doordat hij de bijbel in de volkstaal vertaalde, waardoor iedereen die kon lezen ineens zelf kon oordelen wat daarin stond?

Meer informatie

Woensdag 8 november 2017: De Mezquita in Cordoba

Drs. Renout Robbertz

Drs. Renout Robbertz geeft - na zijn lezing van vorig jaar over het Alhambra in Granada - vandaag een lezing over een andere beroemd gebouw in Spanje: de Mezquita in Córdoba. De Mezquita is een uniek architectonisch monument, dat na de verovering van Córdoba in de achtste eeuw door de Moren is gebouwd. Sinds de christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de Mezquita als kathedraal in gebruik. Koning Ferdinand III van Castilië en keizer Karel V lieten de kerk verbouwen.

Meer informatie

Woensdag 22 november 2017: De Stijl 100 jaar

Drs. Anjette van de Ven

Drs. Anjette van de Ven houdt een lezing met PowerPoint presentatie over De Stijl. Deze kunststroming is dit jaar 100 jaar oud en is de belangrijkste bijdrage van Nederland aan de cultuur van de twintigste eeuw. Totaal "nieuwe kunst", die ook de samenleving moest verbeteren. Toen baanbrekend en nog steeds actueel. Vele hedendaagse kunstenaars, architecten en designers verwerken eigenzinnig de ideeën van kunstenaars als Mondriaan, van Doesburg, Rietveld en van der Leck.

Meer informatie

Woensdag 13 december 2017: Kerstverhalen met muzikale ondersteuning

Jan en Gemma Alfrink

Jan en Gemma Alfrink zullen u een aantal kerstverhalen brengen. Jan vertelt, Gemma verzorgt de muzikale ondersteuning. Zij nemen u mee van de bossen in Rusland, via een legende uit Italië naar een herdersjongen die de stal wil bezoeken. Zoals gebruikelijk na de kerstlezing is er vandaag een feestelijk gedekte tafel met een driegangenlunch.

Meer informatie

naar boven