Programma

Woensdag 12 september 2018: Vrouwen als kunstenaar

Willem Kwakernaak

Traditiegetrouw opent Willem Kwakernaak weer ons nieuwe seizoen. Moeiteloos kunnen we 10 mannelijke kunstenaars opnoemen: Michelangelo, Rembrandt, Rodin, Mondriaan,enz. Maar noem 10 vrouwelijke kunstenaars: dat vergt toch enige moeite.Toch zijn er honderden begaafde vrouwen in de afgelopen eeuwen geweest,die volkomen onterecht bij hun mannelijke collega's in de schaduw staan. Namen? Berthe Morisot, Camille Claudel, Barbara Hepworth, Kathe Kollwitz, Charlotte van Pallandt, Charley Toorop, Marlene Dumas, Louise Bourgois, Nikki de Saint Phalle, enz.

Meer informatie

Woensdag 26 september 2018: Christelijke motieven in de moderne kunst

Drs. Anjette van der Ven

In deze lezing zet kunsthistoricus Drs. Anjette van der Ven uiteen op welke manieren kunstenaars het geloof als thema gebruiken in onze tijd. Hoe zit het met religie in de hedendaagse kunst? Er lijkt een comeback. Die uit zich door abstract werk te maken, door vernieuwend om te gaan met figuratie en door nieuwe technologieën in te zetten. Kunstenaars, gelovig en niet-gelovig, putten eigenzinnig uit de geweldige schatkamer van de oudere, religieuze kunst.

Meer informatie

Woensdag 10 oktober 2018: 3D-printen in beton

Professor Theo Salet

Professor Theo Salet gaat in op de kansen en uitdagingen van 3D-printen in beton aan de hand van onderzoek en praktijkvoorbeelden. Is het werkelijk mogelijk een brug, een tunnel of een huis te printen? Eén van de voorbeelden is een geprinte fietsbrug in Nederland. Daarnaast worden de woningen die in Eindhoven worden geprint, besproken. Hierbij wordt aandacht besteed aan de kansen, maar ook aan de uitdagingen waar we met deze nieuwe digitale techniek nu nog voor staan.

Meer informatie

Woensdag 24 oktober 2018: Het conflict tussen Darwin en de Kerk

Dr. Han Blok

Deze lezing van bioloog Dr. Han Blok gaat over het conflict tussen Darwin en de Kerk, ofwel tussen wetenschap en religie. De lezing is gebaseerd op zijn laatste boek "In zeven dagen" waarin 5 miljoen jaar evolutie van de mens wordt behandeld in zeven fasen met verwijzing naar Bijbelse metaforen. De lezing is beperkt tot de eerste fase waarin onze sociale structuur zich ontwikkelde en het morele besef ontstond.

Meer informatie

Woensdag 7 november 2018: Kunst in en na de Eerste Wereldoorlog

Drs. Marianne Wilts

Drs. Marianne Wilts zoomt in op kunstenaars rond de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Hoe hebben kunstenaars vormgegeven aan hun ervaringen, en aan wat ze van nabij gezien en gehoord hebben? Hoe zagen kunstuitingen er voor de oorlog uit en wat veranderde er: wat verdween en wat bleef? Käthe Kollwitz werkte met haar persoonlijk verdriet als kritisch kunstenares ten tijde van het nationaal socialisme. Kunstenaars zoals Otto Dix, Paul Nash, Max Beckman, Ernst Ludwig Kirchner legden heroïsche daden maar ook gruwel vast. Zij tonen allen de wereld van de kale essentie op eenvoudige wijze.

Meer informatie

Woensdag 21 november 2018: Al 200 jaar het RMO

Drs. Annet van Wiechen

Archeologe Drs. Annet van Wiechen is verknocht aan het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden en laat in deze lezing haar favorieten zien. Dit museum heeft een prachtige collectie voorwerpen uit de oudheid: een klein terracotta beeldje gevonden bij Voorburg, een meer dan levensgroot keizersbeeld, prachtige Etruskische as-kisten met Griekse helden en een 'Zeeuwse' godin opgevist uit de Oosterschelde.

Meer informatie

Woensdag 5 december 2018: Oh, kom er eens horen!

Drs. Jos Paardekooper

Op 5 december verrast Drs. Jos Paardekooper ons met een keur aan klassieke – in de dubbele zin des woords - sinterklaasliederen. Sint Nicolaas bestaat al ontelbare eeuwen, maar onze sinterklaasliedjes stammen grotendeels uit de negentiende eeuw, toen ook de intocht van de Sint opkwam. De melodieën werden vaak ontleend aan het klassieke-muziekrepertoire.

Meer informatie

Woensdag 19 december 2018: Kerstlezing ”Tafeletiquette Vroeger en Nu”

Nahnya van Voorst tot Voorst

Nahnya van Voorst tot Voorst, van Eetiquette Training en Advies, belicht tafelmanieren en een aantal taken van de gastheer/vrouw, alles gelardeerd met aansprekende anekdotes. Daarnaast hoort u over de oorsprong van onze tafelgebruiken. Zo zult u voortaan met meer stijl tafelen en nog aangenamer gezelschap zijn voor uw gasten: u weet nu helemaal hoe het hoort. U voelt zich daar goed bij en dat straalt u uit. Zo komt u goed beslagen ten ijs bij het komende kerstdiner.

Meer informatie

naar boven