Archief: lezingen 2009

zoeken op jaartal zoeken op onderwerp zoeken op spreker
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017 2018
2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013
2014 2015 2016 2017
2018

16-12-2009: Drs. Jos Paardekooper

Kerstverhalen van Dickens

Charles Dickens Drs. Jos Paardekooper, neerlandicus, heeft bij ons eerder interessante lezingen gegeven ("De gelukkige klas van Theo Thijssen" en "Gerard Reve"). In verband met de naderende kerst zal hij deze keer zijn lezing houden over de kerstverhalen van Charles Dickens, te beginnen natuurlijk met "A Christmas Carol". Maar Dickens schreef er talloze, aanvankelijk als "tussendoortjes". Zoals zijn romans geven ook deze kerstverhalen een scherp inzicht in de Victoriaanse samenleving, in al haar romantiek en meedogenloosheid. Net als voorgaande jaren zal deze bijeenkomst in verband met de naderende kerstdagen een feestelijk tintje krijgen.

02-12-2009: Drs. Marijke Kuyper

Hella Haase: Oeroeg en ander werk

boekcover van Oeroeg Drs. Marijke Kuyper, neerlandica, heeft bij ons al eerder boeiende lezingen gegeven ("Tsielp, tsjielp", "Twee vrouwen van Harry Mulisch", "De erfenis van Etty Hillesum" en "Zinvol ouder worden") Zij zal deze keer een lezing houden over Hella Haasse, haar leven en haar werk. Dit n.a.v. haar prozadebuut "Oeroeg", dat tussen 23 oktober en 20 november gratis werd uitgereikt aan iedere bibliotheekbezoeker (campagne "Nederland leest 2009").

.

18-11-2009: Adriaan van Dis

foto van Adriaan van Dis Onze plaatsgenoot Adriaan van Dis praat over eigen werk, en wel in het bijzonder over zijn passie voor Afrika, het koloniale verleden van zijn ouders en zijn band met Parijs , de stad waar hij nog altijd veel verkeert. Hij neemt ons mee op een zwerftocht aan de hand van "De Wandelaar", zijn laatste veel geprezen roman. Met zijn korte verhalen bundel "Leeftocht" beleven we de "Grand Tour" uit zijn jongelingsjaren. Ja, we gaan reizen met van Dis, die een groot verteller is en als we buiten de grenzen kijken, zien we tot onze verbazing veel van ons zelf.

04-11-2009: Dr. Han Blok

Darwin en de kredietcrisis

boekcover van "Oermenselijk" In dit Darwin-jaar neemt de schrijver van het boek "Oermenselijk", Dr. Han Blok, ons met een Power Point presentatie mee op een boeiende wandeling langs de recente wetenschap over de evolutie van de mens. Zijn lezing gaat behalve over onze afstamming aan de hand van fossiele botjes vooral over het ontstaan van onze sociale structuur, de oorsprong van de taal en over de wijze waarop wij ons met deze bagage van 5 miljoen jaar nu gedragen in de moderne massamaatschappij. Om aan te haken bij de actualiteit heeft hij een lezing gemaakt die een brug slaat tussen Darwin en de kredietcrisis. Ook heeft hij het over het leven van Darwin en over de essentie van de evolutietheorie.

21-10-2009: Hein Heuven

Vrijmetselarij

logo van de vrijmetselarij Hein Heuven houdt een lezing over ontstaan, organisatie en doel van de vrijmetselarij. Vooral zal worden ingegaan op de specifieke werkwijze van de vrijmetselarij en de betekenis hiervan voor iemands persoonlijke geestelijke ontwikkeling. De spreker maakt deel uit van de Deventer vrijmetselaarsloge "Le Préjugé Vaincu", die dit jaar 225 jaar bestaat.

07-10-2009: Ria Lammers

Stichting 't Oude Kinderboek

foto van het boek "Afke's tiental" Op deze eerste dag van de kinderboekenweek zal Ria Lammers van Stichting 't Oude Kinderboek een lezing houden over dit onderwerp. Kent u ze nog: de boeken uit uw jeugd, bijvoorbeeld Joop ter Heul, Arendsoog, Heidi, Afke's tiental? Bent u al jaren op zoek naar dat ene kinderboek? Zij zal u vertellen over de geschiedenis van het kinder- en jeugdboek en Stichting 't Oude Kinderboek in Zutphen.

23-09-2009: Ad Meijers

Alzheimer

foto van opa met kleindochter met de tekst: What is happening to grandpa? Ad Meijers, voorzitter van de afdeling Zutphen, Lochem en Bronckhorst van Alzheimer Nederland zal een presentatie geven waarin dementie en het werk van Alzheimer Nederland toegelicht worden. Ook de activiteiten van de afdeling zullen besproken worden. Deze presentatie roept over het algemeen vragen op. Uiteraard is er na de lezing gelegenheid voor het stellen van vragen en discussie.

09-09-2009: Adelheid Jochemsen

Eten zonder bijsmaak

foto van gerechten Vandaag, op de Dag van de duurzaamheid, houdt Adelheid Jochemsen een lezing over voeding. Eten doen we dagelijks! Maar hoe bewust? In deze lezing wordt stilgestaan bij de consequenties van onze keuzes daarin. Consequenties voor uw eigen gezondheid. Maar ook die voor de medemens, de dieren en de aarde als geheel. Voedt en smaakt de dagelijkse hap echt?

05-08-2009: Excursie Sluis Eefde

€ 15 (alleen lunch € 13)

foto van een sluis Na een kopje koffie gaan we naar de sluis in Eefde, waar we een lezing op locatie krijgen over de functie van de sluis, die in 2005 gerenoveerd is. We krijgen een toelichting aan de hand van een maquette, bezichtigen het gemaal, de pompen en de aflaatsystemen. De sluis dient niet alleen voor het doorlaten van 15.000 schepen per jaar, maar zorgt ook voor belangrijke waterhuishoudkundige voorzieningen en wordt de "kraan van Twenthe en zuid-oost Drenthe" genoemd. We gebruiken de lunch samen bij camping Jong Amelte.
U kunt zich hiervoor opgeven bij Janny Eshuis.

01-07-2009: Ineke de Jonge

Een trektocht in Nieuw Guinea

foto van 2 mannen uit Papua Ineke de Jonge heeft in 2006 een lezing bij ons gegeven ("Atjeh na de tsunami"). Dit keer zal ze ons laten meegenieten van haar trektocht door de Baliemvallei op Papua Nieuw Guinea. Met een PowerPoint presentatie neemt zij u mee op deze boeiende en vermoeiende wandeltocht door de zeer geïsoleerd liggende Baliemvallei. Overnachten deden ze in de hutten van de Papua's. Al het eten en drinken werd klaargemaakt op houtvuren. Zij en haar reisgenoten hebben een klein stukje mee mogen maken van een natuurvolk dat nog leeft met hun al eeuwenoude cultuurgewoontes.

17-06-2009: Jac. Trijsburg

In Gelderland herleven de Middeleeuwen

foto van het Nijmegen festival Jacobus Trijsburg is directeur van het Gelders Erfgoed en artistiek adviseur van het Gebroeders van Limburg Festival te Nijmegen. Hij zal hierover een lezing houden middels een kleurrijke Power Point presentatie. Hiermee sluit hij aan op een lezing over de kleding ten tijde van de Gebroeders van Limburg door Edna van de Camp in 2008.
De heer Trijsburg geeft in zijn lezing antwoord op drie vragen:

03-06-2009: Thijs de la Court

De eeuw van de klimaatverandering

foto van ijsschotsen De wethouder van Lochem, Thijs de la Court, houdt in de week waarin de Wereldmilieudag valt een presentatie over de huidige kennis van klimaatverandering. Ook vertelt hij hoe Lochem zich in lokaal, nationaal en internationaal verband voorbereidt. U, uw kinderen en kleinkinderen maken deze eeuw een ongekende omslag van het klimaat mee.

20-05-2009: Dr. Herman Boon

Vingerhoeden

vingerhoeden Dr. Herman Boon geeft een lezing met Power Point presentatie over "Vingerhoedmakers en hun bedrijven in de tijd van de Republiek". Hij en zijn vrouw Catherine zijn hier vorig jaar op gepromoveerd. De Republiek der Verenigde Nederlanden was in de 17e en 18e eeuw de belangrijkste producent van vingerhoeden ter wereld. Vijftig jaar lang vormden de vingerhoedmakers een kartel, maar door spionage kwamen bedrijfsgeheimen in buitenlandse handen. Dit leidde samen met andere oorzaken tot de ondergang van deze nijverheid.

06-05-2009: G. Struis

Implantaten

foto van gebouw Gerrit Struis van Tandtechnisch Laboratorium Appelhof zal aan de hand van een Power Point presentatie de voordelen, behandelingen en kosten van gebitsvervangingen op implantaten uiteenzetten. TL Appelhof is al bijna 80 jaar een toonaangevende onderneming op dit gebied. Plaats je onder het kunstgebit implantaten (kunstwortels), dan kan het worden vastgeklikt. Ook met alleen basisverzekering betaalt u een kleine eigen bijdrage. Eten, praten en lachen kan weer met zelfvertrouwen. Wanneer u één of enkele tanden mist kan een kroon of brug op implantaten de uitkomst zijn.

22-04-2009: Willem Jonkers III

Metal Art and Design

Willem Jonkers aan het werk Kunstsmid Willem Jonkers III., wiens vader en grootvader kunstsmid waren in Gorssel, heeft zijn bedrijf in Deventer. Daar ontwerpt en smeedt hij kunstwerken. Ook geeft hij workshops. Aan de hand van een Power Point presentatie zal hij ons vertellen over het proces vanaf het ontwerp tot de voltooiing van zijn kunstwerken. Kunstsmeden dragen al generaties lang hun kennis en vaardigheden op elkaar over, ook op internationaal niveau. Dit heeft geresulteerd in kunstwerken die over de hele wereld verspreid zijn en vele paleizen sieren. Willem Jonkers III heeft o.a. werk gemaakt voor het koninklijk huis, paleis het Loo (gouden hek) en de gemeente Gorssel (het Markenplastiek naast het gemeentehuis).

08-04-2009: Drs. Jos Paardekooper

Gerard Reve

boekcover van De avonden van Gerard Reve Precies een jaar na zijn vorige lezing ("De gelukkige klas van Theo Thijssen") houdt Drs. Jos Paardekooper, neerlandicus en stadsdichter van Deventer, een lezing (met originele geluidsopnamen!) over Gerard Reve, die op 8 april 2006 overleed. Daarin zal het gaan over de veelzijdigheid van Reve's oeuvre, van romans en gedichten tot brieven.

25-03-2009: Drs. Marijke Kuyper

Tsielp, tsjielp

mus Drs. Marijke Kuyper, neerlandica uit Almen, zal u op 25 maart laten kennismaken met "Het dier in de literatuur", het thema van de Boekenweek (11-21 maart). Zij heeft bij ons al eerder boeiende lezingen gegeven ("Twee vrouwen van Harry Mulisch", "De erfenis van Etty Hillesum" en "Zinvol ouder worden") en zal u zeker weer amuseren, verrassen en ontroeren met teksten over dit thema.

11-03-2009: Job Teeuwen

Landgoederen in de Achterhoek

libel Van Job Teeuwen is onlangs het succesvolle boek "Op en rond het Groote Veld" verschenen. Naar aanleiding hiervan hebben we hem gevraagd weer een lezing bij ons te houden. Hij was in 2006 ook bij ons met een lezing ("De Geldersche Achterhoek"). Deze keer zal hij aan de hand van dia's een presentatie verzorgen over meerdere landgoederen in de Achterhoek. (o.a. 't Velde, Hackfort, Velhorst, Waliën en landgoed Vorden). Gezien de kwaliteit van zijn fotomateriaal stellen wij ons er veel van voor. Natuurlijk zal hij het boek (en ansichtkaarten) bij zich hebben.

25-02-2009: Joke Verhave

Papierknipkunst

foto van boekomslag "geknipt" Joke Verhave zal een lezing houden over papierknipkunst aan de hand van dia's. Onlangs heeft zij samen met haar man een boek gepubliceerd met de titel "Geknipt: Geschiedenis van de papierknipkunst in Nederland". Dit boek laat zien dat Nederland vanaf de zeventiende eeuw een rijke traditie van papierknippen kent en dat papierknippen nog steeds een grote schare bewonderaars heeft. Het vormt een duurzaam eerbetoon aan de fragiele en kwetsbare knipkunst en hun knippers. U zult zich verwonderen over de gedetailleerdheid van de knipsels.

11-02-2009: Drs Steven van Campen

Literaire ochtend

foto van Steven van Campen Drs. Steven van Campen is neerlandicus, schrijver en dichter. Hij heeft tot nu toe zo'n dertig boeken en dichtbundels op zijn naam staan. In deze lezing zal hij proberen de bezoekers "dichter bij het dichten" te brengen door iets te vertellen over zijn omgang met taal en zijn creatieve proces. Hij zal dat ondersteunen en illustreren door voor te lezen uit eigen werk. Naast schrijver en dichter was hij o.a. docent (Nederlands, tekenen en drama), toneelspeler, regisseur, grafisch vormgever, hoofd van de informatieve programma's van de NCRV-televisie en eindredacteur Kunstprogramma's bij de NCRV-tv.

28-01-2009: Carolien ten Bruggecate

Waterhouse

foto van een schilderij Kunsthistorica Carolien ten Bruggecate zal een lezing geven over John William Waterhouse (1849-1917), van wie nu in het Groninger Museum de grootste overzichttentoonstelling ooit te bewonderen is. De schilderijen en tekeningen van de Britse kunstenaar Waterhouse tonen zijn engagement met eigentijdse onderwerpen en met thema's uit de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen. In de lezing zullen de bekendste schilderijen in de context van zijn gehele carrière worden geplaatst. We zullen zien dat Waterhouse tot één van de belangrijkste vertolkers van klassieke en romantische tradities gerekend kan worden.

14-01-2009: Ella Boere

Familieleven in Siberië

foto van een Siberischgezin Ella Boere zal aan de hand van foto's een lezing houden over het dagelijks leven van vrouwen en hun families in Noord- en Zuid Siberië. Zij is de echtgenote van de ornitholoog Dr. Gerard Boere, die vorig jaar bij ons een lezing heeft gegeven ("Ganzen, Gorssel en de rest van de wereld") n.a.v. de publicatie van zijn boek "Waterbirds around the World". Ella heeft haar man vaak vergezeld op zijn expedities.

naar boven