Archief: lezingen 2008

zoeken op jaartal zoeken op onderwerp zoeken op spreker
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017 2018
2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013
2014 2015 2016 2017
2018

17-12-2008: Allegonde Mensink

Stemgebruik, ademhaling en zang

foto van zangeres Allegonde Mensink Allegonde Mensink, uitvoerend zangeres (alt-mezzo), die een opleiding gehad heeft van o.a. Aafje Heynes, verzorgt bij deze laatste bijeenkomst voor de kerst een interactieve ochtend over het optimale gebruik van de stem en een betere ademhalingstechniek, waarbij zeker ook gelachen zal worden. Ook zal zij zelf voor ons zingen. Net als voorgaande jaren zal deze bijeenkomst in verband met de naderende kerstdagen een feestelijk tintje krijgen.

03-12-2008: Ben Hoogendam

Hoe houden we onze voeten droog?

foto van overstroming Ben Hoogendam, IVN natuurgids, gespecialiseerd in waterhuishouding, zal in vogelvlucht duidelijk maken welke buitengewone rol water in Holland heeft gespeeld en in de toekomst zal gaan spelen. De Romeinen leerden ons al om te gaan met dit moerassige land. Helaas, rond 1250 ontstond daardoor ongewild de Zuiderzee! De Gouden Eeuw is mede mogelijk geweest door inpoldering ten behoeve van land- en tuinbouw, turfwinning en de onvolprezen waterlinie. Zonder de waterlinie waren we nu denkelijk een provincie van Frankrijk geweest. Als laatste: hoe gaan we verder? Dat is een even grote uitdaging als in het verleden.

19-11-2008: Heike Baltes

Staarbehandeling en oogaandoeningen

afbeelding van staar Heike Baltes, optometrist bij de kliniek van oogheelkunde Eye Centre De IJssel aan de Hoofdstraat in Gorssel geeft een lezing over staarbehandeling en andere oogaandoeningen zoals ooglaserbehandelingen, contactlensimplantaties, ooglidcorrecties en glaucoomoperaties. Ze ondersteunt haar lezing met een PowerPoint presentatie. Graag zal zij ingaan op uw vragen.

05-11-2008: Drs. Marijke Kuyper

Twee vrouwen van Harry Mulisch

boekcover van Twee vrouwen van Harry Mulisch Drs. Marijke Kuyper, neerlandica, heeft bij ons al eerder boeiende lezingen gegeven ("De erfenis van Etty Hillesum" en "Zinvol ouder worden"). Zij zal deze keer het intrigerende boek "Twee vrouwen" van Harry Mulisch bespreken. Dit boek wordt tussen 17 oktober en 14 november gratis uitgereikt aan iedere bibliotheekbezoeker (campagne "Nederland leest 2008"). Neem uw exemplaar mee!

22-10-2008: J. van Dijk

Maarten Luther

portret van Maarten Luther De heer J. van Dijk zal op onze laatste bijeenkomst voor Lutherdag (31 oktober) een lezing houden over deze Duitse protestantse theoloog, begonnen als Augustijner monnik, die op 31 oktober 1517 zijn Stellingen op de deuren van de Schlosskirche in Wittenberg spijkerde. "Alleen door het geloof en niet door verdienste is de mens voor God rechtvaardig." Dit is de lijfspreuk van Maarten Luther, de man die de weg opende naar Christelijke vrijheid, fel de aflaathandel hekelde en de strijd aanbond met Rome met de woorden: "Hier sta ik, ik kan niet anders!"

08-10-2008: Roelof Siegers

Jachtslot Sint Hubertus

foto van jachtslot Sint Hubertus Wegens ziekte van de spreekster kon de lezing over Pierre Cuypers in de Achterhoek geen doorgang vinden. In plaats hiervan heeft Roelof Siegers, die bij ons al eerder een boeiende lezing heeft gegeven ("Zinnige en onzinnige zaken in de kunstgeschiedenis"), verteld over een jongere tijdgenoot van Cuypers; de Nederlandse architect H.P. Berlage (1856-1934). Deze bouwmeester van o.a. de Beurs in Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag, heeft in opdracht van de familie Kröller Müller het jachtslot Sint Hubertus gebouwd op de Hoge Veluwe.

24-09-2008: Harry R. van Bruinessen

Van briesje tot tyfoon

foto van een orkaanHarry R.van Bruinessen, oud-gezagvoerder bij de Kon. Nedlloyd, die vorig jaar een druk bezochte lezing ("Navigare necesse est") heeft gehouden, zal ons deze keer vertellen over de atmosfeer, de dampkring, het weer en klimaat ( lokaal en mondiaal ), de seizoenen, bewolking en frontvorming van luchtsoorten. Daarnaast komen ook lokale en mondiale windsystemen aan bod, zoals moessons, passaten, mediterrane winden en mondiale zeestromen. Uit eigen ervaring puttend, zal hij uitvoerig vertellen over het ontstaan van en omgaan met orkanen en tyfoons op zee. De lezing zal worden ondersteund door toelichtende beelden.

10-09-2008: DVD-film

Reis door China

foto van een terracottabeeld Bij ons eerste eetcafé na de zomerstop wordt u feestelijk ontvangen met een gezellig glaasje bij de koffie. Nu de Olympische spelen in Beijing zijn geweest, starten wij ons nieuwe seizoen met het land dat het hele jaar zo in het nieuws staat. Met een boeiende video laten we u kennismaken met de highlights: de huidige hoofdstad Beijing (vroeger Peking) met het Tiananmenplein, de Verboden Stad, de Tempel van de Hemelse vrede, het Zomerpaleis, de Lange Muur, de nog geheel ommuurde oude hoofdstad Xi'An met in de omgeving de opgravingen van de belangrijkste archeologische opgravingen van de vorige eeuw, het Terracottaleger, het ultramoderne Shanghai met zijn Bund, maar ook met de huidige bewoners, de hutongs, marktjes, eetstraatjes, kunstnijverheid en zijde- en jade-industrie.

06-08-2008

Zomerexcursie museumboerderij Boer Kip

foto van Boer Kip Omdat 't Trefpunt tijdens de schoolvakanties dicht is, is er een zomerstop voor Pluspunt. Daarom is er een excursie georganiseerd naar het museum/de stadsboerderij Boer Kip in De Hoven. De boerderij is nog in de oorspronkelijke staat; daarin kunt u de naïeve kunst van de in 2006 overleden kunstschilder Herman Kip zien. Na afloop wordt de lunch gebruikt in het restaurant van Jong Amelte.

02-07-2008: Boukje Droogers

Ergotherapie thuis

foto van een rolstoel Boukje Droogers, ergotherapeute, gaat in op ergotherapie thuis. Zij geeft praktische voorbeelden om het dagelijks leven wat gemakkelijker te maken voor mensen die wel eens gehinderd worden door beperkingen of aandoeningen die kunnen samenhangen met het ouder worden. (Een ergotherapeut is iemand die bij u thuis kan komen om uw probleem door te spreken en te beluisteren wat voor u belangrijk is. Zelfstandigheid en kwaliteit van leven staan daarbij voorop.)

18-06-2008: Mevr. F.G. Haagen

Vrijwillige euthanasie

foto van mensen met daarbij de tekst: Zij weten wat ze willen. U ook? De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, gaat uit van zelfbeschikking, ook ten aanzien van de dood. U bepaalt zelf hoe u leeft en de NVVE vindt dat u ook moet kunnen bepalen hoe en wanneer u sterft. De eigen keuze rond het levenseinde staat voor de vereniging centraal. Tijdens de lezing, die gegeven wordt door mevrouw Haagen van de NVVE, kunnen uw vragen beantwoord worden.

04-06-2008: Edna v.d. Kamp

Gebroeders van Limburg

foto van gebroeders van Limburg Edna van der Kamp, couture ontwerpster / coördinator van Mode Atelier "Het Woud der Verwachting" laat u in deze lezing met dia's zien hoe zij op zo authentiek mogelijke wijze de adellijke gewaden van de miniaturen uit de middeleeuwse, Franse getijdenboeken van Duc de Barry, geschilderd door de gebroeders van Limburg, verwezenlijken. Deze gewaden zijn inmiddels ieder jaar in een middeleeuws spektakel in Nijmegen te zien, dit jaar in een optocht op zondag 31 augustus.

07-05-2008: Wiel Palmen

Thailand

foto van Noord Thailand Wiel Palmen vertelt over zijn ervaringen van vijf jaar enige maanden per jaar leven op het platteland van Noord Thailand, over de tegenstellingen, de armoede, de vluchtelingen uit Birma, de seks, de gezondheid, de dood, het onderwijs en de religie. Met dia's en muziek.

23-04-2008: Drs. Marijke Kuyper

De erfenis van Etty Hillesum

foto van Etty Hillesum Drs. Marijke Kuyper, neerlandica uit Almen, die vorig jaar bij ons een lezing heeft gehouden over het door haar geschreven boek "Zinvol ouder worden", zal een lezing geven over Etty Hillesum, een Joodse vrouw uit Amsterdam, die eind 1943 in Auschwitz stierf. Ze was toen 29 jaar. Ze liet een dagboek na uit 1941/42 en brieven uit kamp Westerbork. Daarin laat ze ons zien wat aanvaarding, mededogen en vergeving voor haar betekenden. Voor ons een kostbaar geschenk.

09-04-2008: Drs. Jos Paardekooper

De Gelukkige Klas van Theo Thijssen

boekcover van de gelukkige klas van Theo Thijssen Drs. Jos Paardekooper, neerlandicus en stadsdichter van Deventer, zal De Gelukkige Klas van Theo Thijssen bespreken. Van dit tweede nationale leesboek werd een paar maanden geleden gratis een miljoen exemplaren verspreid aan leden van de Nederlandse openbare bibliotheken in het kader van Nederland leest. Thijssens roman was een onverwacht groot succes, misschien mede doordat er zoveel herkenbaars in voorkomt. Daarnaast is het grote inlevingsvermogen van Thijssens schoolmeesters in de zieleroerselen van hun leerlingen, waardoor zijn boeken nog springlevend zijn.

26-03-2008: Conny Ruibing

Zandkorrels in beweging

foto van zand Conny Ruibing is amateur-geoloog en zal in haar lezing alle facetten van zand belichten, o.a. wat is zand, waar komt het vandaan, verschillen in zand, zand en stofstormen, drijfzand, oprukkend zand, waar werd zand en wordt zand voor gebruikt. Zij laat verschillende soorten en kleuren zand, zandsteen, glas etc. zien.

12-03-2008: Henk Roersma

Iconen van oud naar nieuw

foto van icoon Henk Roersma schildert al ruim 30 jaren iconen op de traditionele wijze en kan dus ook veel over oorsprong, het religieuze gebruik, de materialen en het vervaardigen vertellen. Hij zal een diaprojectie presenteren van zijn gemaakte iconen, opgeluisterd door Oosters-Orthodoxe kerkzang. Tevens brengt hij een 5 tal door hem gemaakte iconen mee. Hebt u zelf een icoon, dan wordt u uitgenodigd die mee te brengen.

27-02-2008: Roelof Siegers

Zinnige en onzinnige zaken in de kunstgeschiedenis

foto van de aardappeleters Roelof Siegers vertelt over kunstwerken die in vroegere eeuwen met een bepaald doel werden gemaakt, maar in de loop der tijd van zin en inhoud zijn veranderd. Door geestelijke en maatschappelijke ontwikkelingen is vaak de oorspronkelijke zin en betekenis ervan verloren gegaan. Niet alleen ten gevolge van het verdwijnen van oude religies, ook vanwege politieke omwentelingen in de samenleving. Maar het is niet alleen verandering van zingeving aan de kunstwerken. Er zijn ook kunstwerken gemaakt waarvan de zin aan een ieder ontgaat. Of waar gewoon kritische kanttekeningen over het zinnige aspect van de aspect van de werken bij geplaatst kunnen worden.

13-02-2008: Janneke v.d. Brugge

Dialezing met 'Plantenverhalen'

foto van klaproos Janneke van der Brugge is hovenier en reisleidster op tuinenreizen en heeft nu ook een boek geschreven: "Van Klaproos tot Meizoentje". Daarin schrijft zij onder meer over het bijzondere leven van de paardebloem, de tederheid van het viooltje en de magie van de goudsbloem. Gedichten en dia's/foto's fleuren de lezing (en het boekje) verder op.

30-01-2008: Conny van Manen

Grijs en Wijs

foto van boek Grijs & Wijs Op woensdag 30 januari geeft Conny van Maanen, schrijfster van het pas verschenen boek Grijs & Wijs, allerlei praktische tips voor de jonge en oude oudere om uw oude dag aangenaam in te vullen. U kunt bijvoorbeeld maatregelen nemen om comfortabel te blijven wonen en niet geheel van anderen afhankelijk te zijn. Door gebruik te maken van overheidsvoorzieningen en moderne technologie of door kennis te nemen van relevante onderzoekgegevens, kunt u uw eigen weg blijven kiezen.

16-01-2008: Dr. Gerard C. Boere

Ganzen, Gorssel en de rest van de wereld

foto van trekvogels Op woensdag 16 januari zal Dr. Gerard C. Boere, schrijver van het pas verschenen megawerk Waterbirds around the World, een lezing houden over trekvogels. De Gorsselse uiterwaarden herbergen weer duizenden Kolganzen uit Siberië en er overwinteren in Nederland miljoenen ganzen, eenden en steltlopers die broeden van NO Canada tot Oostelijk Siberië. Aan de orde komen de wereldwijde trekroutes van watervogels, hun internationale bescherming en de voortrekkersrol die Nederland speelt. Er is bijzondere aandacht voor de samenwerking Nederland-Rusland op dit gebied (vogelgriep!).

naar boven