Archief: lezingen 2017

zoeken op jaartal zoeken op onderwerp zoeken op spreker
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017 2018
2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013
2014 2015 2016 2017
2018

13-12-2017: Kerstverhalen met muzikale ondersteuning

Jan en Gemma Alfrink

Jan en Gemma Alfrink zullen u een aantal kerstverhalen brengen. Jan vertelt, Gemma verzorgt de muzikale ondersteuning. Zij nemen u mee van de bossen in Rusland, via een legende uit Italië naar een herdersjongen die de stal wil bezoeken. Zoals gebruikelijk na de kerstlezing is er vandaag een feestelijk gedekte tafel met een driegangenlunch.

22-11-2017: De Stijl 100 jaar

Drs. Anjette van de Ven

Drs. Anjette van de Ven houdt een lezing met PowerPoint presentatie over De Stijl. Deze kunststroming is dit jaar 100 jaar oud en is de belangrijkste bijdrage van Nederland aan de cultuur van de twintigste eeuw. Totaal "nieuwe kunst", die ook de samenleving moest verbeteren. Toen baanbrekend en nog steeds actueel. Vele hedendaagse kunstenaars, architecten en designers verwerken eigenzinnig de ideeën van kunstenaars als Mondriaan, van Doesburg, Rietveld en van der Leck.

08-11-2017: De Mezquita in Cordoba

Drs. Renout Robbertz

Drs. Renout Robbertz geeft - na zijn lezing van vorig jaar over het Alhambra in Granada - vandaag een lezing over een andere beroemd gebouw in Spanje: de Mezquita in Córdoba. De Mezquita is een uniek architectonisch monument, dat na de verovering van Córdoba in de achtste eeuw door de Moren is gebouwd. Sinds de christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de Mezquita als kathedraal in gebruik. Koning Ferdinand III van Castilië en keizer Karel V lieten de kerk verbouwen.

25-10-2017: Maarten Luther

Drs. Jos Paardekooper

Drs. Jos Paardekooper neemt ons weer mee in een boeiend, en soms ook hilarisch betoog. Het zal niemand ontgaan zijn: precies 500 jaar geleden spijkerde Maarten Luther zijn stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg. Maar wat stond daar nu precies in? En hoe was het mogelijk, dat die tekst vanuit een uithoek als Wittenberg de hele westerse wereld op zijn kop zette? Of kwam dat doordat hij de bijbel in de volkstaal vertaalde, waardoor iedereen die kon lezen ineens zelf kon oordelen wat daarin stond?

11-10-2017: Pien Pon

2017 Staringjaar & STAAL, museum STAring in ALmen

Pien Pon, woonachtig en verliefd (!) op Almen is de initiatiefneemster van het museum STAAL in Almen, dat op 2 december haar deuren gaat openen. Omdat het 250 jaar geleden is dat de dichter en landbouwkundige A.C.W.Staring (1767-1840) is geboren, is 2017 uitgeroepen tot Staringjaar. Pien zal u meenemen in de voorbereidingen, de bouw en het uiteindelijke resultaat. Zij zal vertellen hoe zij op het idee is gekomen, welke hobbels op haar weg lagen en welke keuzes er gemaakt zijn om tot een interessant museum te komen. Voordracht van een gedicht van Staring zal hierbij niet ontbreken. U weet straks wat er tegenover 't Almensch Kerkje staat.

27-09-2017: Palmyra

Drs. Annet van Wiechen

Archeologe Drs. Annet van Wiechen zag Palmyra nog in volle glorie. Deze stad in Syrië was eens een prachtige ruïne waar het rijke verleden van de stad zichtbaar was in de enorme tempels, een groots theater, de fraai aangelegde hoofdstraat en de bijzondere familiegraven. Voor een groot deel zijn deze ruïnes in 2015 moedwillig opgeblazen. Ze neemt u in deze lezing graag mee naar het rijke verleden van Palmyra en laat u kennis maken met de inwoners van de stad, hun goden, hun handel en hun gewoontes.

13-09-2017: Beeldhouwkunst uit de 21ste eeuw

Willem Kwakernaak

Na een vijftal lezingen over beeldhouwers door de eeuwen heen opent Willem Kwakernaak het nieuwe seizoen met een lezing over eigentijdse beeldhouwers. Naast traditionele beelden zien we vooral spectaculaire grensoverschrijdende beeldhouwkunst. Aan de orde komt het werk van o.a. : Anish Kapoor, Damien Hirst, Christo, Marina Abramovic, Berlinde de Bruijkere, Richard Long, Richard Deacon.

21-06-2017: Architectuur in de 19de eeuw

Drs. Monique Hafkamp

Drs. Monique Hafkamp neemt u mee naar de 19e eeuw; een tijd waarin veranderingen ontstonden op politiek, economisch en technisch gebied. Deze periode was het begin van de moderne tijd. Maar daarnaast was er nog steeds belangstelling voor het verleden. Dit uitte zich onder meer in de architectuur met diverse 'neostijlen'. Uiteindelijk volgde toch een vernieuwing in de bouwkunst, juist door die interesse voor de middeleeuwen, gecombineerd met nieuwe technische mogelijkheden. Deze ontwikkeling volgt u aan de hand van bijzondere voorbeelden.

07-06-2017: Over de Andes

Evert Jan Groeskamp

Reisschrijver E.J. Groeskamp trok na grote reizen rond de wereld door Zuid-Amerika. Beginnend in Quito, Ecuador reisde hij zuidwaarts, kriskras de Andes-bergketen volgend, tot aan Vuurland, het zuidelijkste puntje van het continent. Hij geeft bij ons een lezing met PowerPointpresentatie en na afloop is er gelegenheid om zijn boeken te kopen.

24-05-2017: Kunst in de Achterhoek

Willem Beemers

Willem Beemers en zijn vrouw Anne van der Meiden maakten vorig jaar een boek over het rijke kunstaanbod in de Achterhoek en vertellen daarover met een PowerPointpresentatie. In dit deel van ons land zijn maar liefst vijf museale toppers te bezoeken: museum MORE in Gorssel en Ruurlo, de vernieuwde musea in Zutphen, museum Lalique in Doesburg, Villa Mondriaan in Winterswijk en Huis Bergh in 's-Heerenberg. Naast deze "grote vijf" komen er interessante galerieën en beeldende kunstenaars voorbij.

10-05-2017: Zo klinkt de Gouden Eeuw!

Drs. Willem Mook

Foto: Arnold Bartman Fotografie

Muziekwetenschapper Drs. Willem Mook bespeelt de luit en plaatst een en ander in de historische context aan de hand van geprojecteerde beelden. We hebben allemaal wel een voorstelling van hoe de Nederlandse Gouden Eeuw eruit zag. Maar hoe klonk de muziek in de tijd van de VOC?

26-04-2017: Van Nassau tot Oranje-Nassau

Wim Kroon

In het kader van Koningsdag verzorgt Wim Kroon een lezing over het ontstaan van ons vorstenhuis. Omstreeks 1100 bewoonde graaf Dudo een kasteel aan de Lahn in Duitsland. Met zijn beide zonen begon de boeiende geschiedenis van het Huis Nassau. In 1544 werd de naam Oranje eraan toegevoegd. In dat jaar liet Renatus van Nassau (René van Châlon) zijn erfenis na aan zijn 11-jarige neef Willem, graaf van Nassau-Dillenburg, die later bekend werd als Willem van Oranje, Willem de Zwijger en Vader des Vaderland (1533-1584). U beluistert deze boeiende geschiedenis die wordt toegelicht met mooi beeldmateriaal.

29-03-2017: Expressionisme

Drs. Monique Hafkamp

Drs. Monique Hafkamp toont u hoe kleuren een expressie van emoties kunnen zijn. In de 20ste eeuw probeerden kunstenaars in verschillende landen hun gemoedstoestand en emoties uit te drukken door middel van felle, onnatuurlijke kleuren en vervormingen van de werkelijkheid. Waar kwam deze tendens vandaan? Hoe werd de weg bereid? Door wie lieten de Expressionisten zich inspireren? Hoe uitte het Expressionisme zich in Nederland? In deze lezing krijgt u aan de hand van voorbeelden antwoord op deze vragen.

15-03-2017: Beeldhouwen

Martha Waijop

Martha Waijop maakt sculpturen in brons. Vanuit een klassieke opleiding heeft zij een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld. Balans is een belangrijk thema in haar werk, immers in balans zijn biedt zoveel meer aan mogelijkheden in bijvoorbeeld een relatie of organisatie. Het bijzondere van een kunstenaar is in staat zijn je eigen wereld te creëren. Het beeld 'Life in Balance' laat duidelijk vertrouwen in elkaar zien. Zij vertelt hoe haar beelden tot stand komen, vanaf het idee, van het boetseren in klei of was tot het gieten in brons.

01-03-2017: De Gorsselse heide

Dr. Frens Westenbrink

Dr. Frens Westenbrink, IVN-gids en auteur van het vorig jaar verschenen boek "Gorsselse heide, geschiedenis, flora en fauna" zal vertellen over verleden en heden van het gebied, met veel foto's, o.a. van de prachtige vogels én libellen (42 soorten!) die er rondvliegen. De Gorsselse Heide is gelegen aan de Elzerdijk, nabij Joppe. Het is anderhalve eeuw militair oefenterrein geweest, maar vanaf 2009 is het een natuur- en recreatiegebied.

15-02-2017: Drie zoons en drie moeders

Drs. Marijke Kuyper

Marijke Kuyper bespreekt drie boeken en legt ze naast elkaar. De laatste jaren lijkt het bijna een trend: zoons die over hun moeder schrijven. Adriaan van Dis ("Ik kom terug", 2014) , Tom Lanoye ("Sprakeloos" , 2010) en Maarten 't Hart ("Magdalena' , 2015) hebben dat gedaan. Wat is de 'blikrichting' van de schrijver en hoe vertelt hij z'n verhaal? Valt er iets te zeggen over de literaire waarde van de boeken en wat vond u ervan?

01-02-2017: Glaskunst

Hermine van der Does

Hermine van der Does is in de glaskunstwereld allang geen onbekende meer. Ze vertelt aan de hand van beeldmateriaal over gerealiseerde projecten en over haar inspiratiebronnen. Gaandeweg is ze zich gaan realiseren dat ze zich al jaren heeft bezig gehouden met het bestuderen van de gulden snede - ook wel bekend als goddelijke verhouding, of gulden getal (phi)-, die terug te vinden is in onder andere zaadmotieven van planten, schelpen, kathedralen, maar ook in ons DNA.

18-01-2017: Deventer stadhuis

Drs. Jos Paardekooper

Drs. Jos Paardekooper neemt ons mee in een boeiend en soms ook hilarisch overzicht van de bouw van het nieuwe stadhuis in Deventer. Of liever: een grootschalige uitbreiding van de bestaande, eeuwenoude stadhuispanden. De totstandkoming van deze nieuwbouw kent een lange en moeizame geschiedenis. Het stond zelfs lange tijd niet vast dat het nieuwe stadhuis op deze plek zou komen. Bewuste uitgangspunten en spelingen van het toeval wisselden elkaar af. Welke plannen zijn er zoal gekomen en gesneuveld, en welke panden en bedrijven stonden er door de eeuwen heen op deze historische plek?

naar boven