Archief: lezingen 2016

zoeken op jaartal zoeken op onderwerp zoeken op spreker
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017 2018
2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013
2014 2015 2016 2017
2018

14-12-2016: Engelen

Gerard Regeer

Tijdens de kerstlezing zal Gerard Regeer u met een PowerPointpresentatie wat vertellen over Engelen door de eeuwen heen: zij zijn er altijd geweest in vele religies en culturen. Hoe en wanneer zijn ze ontstaan? Bestaan ze nog steeds? Heeft u wel eens te maken gehad met uw beschermengel? Wanneer kregen ze vleugels? Zijn engelen per se geduldig? We beginnen in 3400 voor Christus en belanden bij de grote religies. Engelen in de kunst kunnen niet ontbreken evenmin als de beschermengelen uit onze kinderjaren.

Na afloop is er zoals gebruikelijk de drie-gangen kerstlunch.

23-11-2016: Dickens Festijn

Emmy Strik

Op haar eigen charmante wijze zal Emmy Strik, initiatiefneemster en al 25 jaar medeorganisator van het Dickensfestijn, ons vanmorgen met een PowerPointpresentatie over haar ervaringen vertellen. Het festijn vindt altijd plaats in het weekend voor de kerst in en rond de Walstraat in Deventer. De organisatie beschikt over 700 kostuums in Victoriaanse stijl voor personages uit de romans van Charles Dickens uit de 19de eeuw, zoals Oliver Twist, Mr Pickwick, Scrooge, maar ook voor weeskinderen, zakkenrollers, dronkaards, ambachtslieden en rijke mensen.

Foto: gemaakt door Roland Hilhorst

09-11-2016: Etsen

Wim v.d.Meij

De bekende Zutphense etser Wim v.d.Meij houdt een lezing over het maken van etsen. Hij zal tevens uitleggen hoe andere grafische technieken (zoals lithografie, koperdiepdruk, boekdruk, zeefdruk) zijn ontstaan en hoe ze in het verleden gebruikt werden. Hij heeft een kleine etspers bij zich en zal laten zien hoe een ets wordt afgedrukt.

26-12-2016: Levenstestament en volmacht

Mr. Siebe Kuipers

Mr. Siebe Kuipers van Smalbraak Notarissen in Deventer geeft uitleg over het levenstestament. Hebt u al een levenstestament? President Obama wèl, en met hem inmiddels duizenden Nederlanders! Met het steeds ouder worden ontstaat grote behoefte aan een alternatief voor curatele of bewind. Ook gezien het toch vaak voorkomend financieel misbruik van ouderen wordt een vertrouwenspersoon belangrijk. Wie behartigt uw belangen als u het zelf niet meer kunt of wilt? Neem tijdig de regie in handen om alles volgens uw eigen wensen en behoeften te laten vastleggen. Een levenstestament is een combinatie van een volmacht en een overzicht van uw persoonlijke, financiële maar ook medische(!) wensen.

12-10-2016: Kleine Soenda-eilanden

Ineke de Jonge

Op haar eigen enthousiaste wijze neemt Ineke de Jonge ons vanochtend met een PowerPointpresentatie mee op een tocht door de Eilanden van Smaragd; dit keer de Kleine Soenda eilanden. Met een speciaal voor hun groepje opgelapte boot zijn ze vanuit Makassar de Floreszee overgestoken, naar Flores, waar ze 8 duiken maakten en genoten van de prachtige onderwaterwereld. Op de verschillende eilanden bezochten ze o.a. een grot waar de homo Florensiensis- een 50.000 jaar geleden daar levende mensensoort- is opgegraven en hadden ze ontmoetingen met dorpelingen. Als afsluiting hebben ze de Rinjani vulkaan op Lombok beklommen.

28-09-2016: Het Alhambra

Drs. Renout Robbertz

Drs. Renout Robbertz vertelt u over het Alhambra en haar bewoners. Dit is een indrukwekkend paleis en fort van het Nasridische Sultanaat Granada. Het Moorse deel stamt voornamelijk uit de periode 1238-1391 en is beroemd om de zeer uitgebreide en verfijnde decoratie in stuc, de bont geglazuurde tegels en de hoven met waterbassins. Het prachtig hoog boven de stad gelegen complex werd in 1492 door de Spanjaarden veroverd.

14-09-2016: Beeldhouwers uit de vorige eeuw

Willem Kwakernaak

Gewoontegetrouw opent Willem Kwakernaak het nieuwe seizoen met een lezing over beeldhouwers. Na zijn lezingen over Michelangelo (16e), Bernini (17e) en Rodin (19e eeuw), zal zijn lezing nu gaan over de vooraanstaande beeldhouwers van de 20ste eeuw. Henry Moore en Marino Marini staan dit keer centraal, beeldhouwers die een nieuwe schoonheid schiepen. Zij leefden in een eeuw die in het teken stond van vrijheid, experiment en avontuur.

22-06-2016: Neoclassicisme in de architectuur

Drs. Monique Hafkamp

De ons bekende Drs. Monique Hafkamp zal u laten zien hoe in de 18e eeuw een reactie in de wereld van de kunst ontstond op de barok en rococo. Aan de hand van diverse voorbeelden volgt u hoe de bouwkunst ontdaan werd van drukke ornamenten. Onder meer geïnspireerd door de ontdekking van sporen uit de Klassieke Oudheid, zoals de stad Pompeï, streefde men een vereenvoudiging van vormen na, gebaseerd op het idee van "nobele eenvoud en grandeur".

08-06-2016: Yoga en de kunst van transformatie

Sandra Hellendoorn

Yogadocente Sandra Hellendoorn neemt u mee in de wereld van yoga aan de hand van verschillende afbeeldingen uit de collectie "Yoga: The Art of Transformation". "Waar komt het vandaan?" en "Hoe kan men het toepassen?" Dit zijn de vragen waar u in deze presentatie antwoord op krijgt.

25-05-2016: Arctic Wonders

Wim Kroon

Wim Kroon, ons bekend van eerdere lezingen, neemt ons mee naar de Noordpool. IJsland, Spitsbergen en Noorwegen zijn niet de landen voor het plannen van een strandvakantie. Hiervoor wordt de blik eerder naar het zuiden gericht. Het hoge noorden intrigeert ons om haar immense schoonheid, haar eindeloze stilte. De vele beelden bij deze boeiende lezing zullen iedereen hiervan ongetwijfeld overtuigen: Arctic Wonders.

11-05-2016: Zuid Afrika toen en nu

Prof. Dr. Erik Andriessen

Prof. Dr. Erik Andriessen, die we kennen van eerdere lezingen, zal u vanuit eigen ervaring vertellen over natuur, geschiedenis en politiek van Zuid Afrika. Dat land is bekend vanwege z'n wildparken, de Apartheid en president Nelson Mandela. Nu, ruim twintig jaar na de omwenteling, is het nog steeds een prachtig land, zoals u zult zien op de vele eigen natuurfoto's. Het is echter ook een verscheurd land. De Apartheid verdween en miljoenen krotten werden vervangen door huizen. Maar er zijn grote problemen van ongelijkheid, criminaliteit en corruptie. En toenemende spanningen tussen zwart en wit.

13-04-2016: Brieven van Reve

Drs. Jos Paardekooper

Drs. Jos Paardekooper, regelmatig spreker bij ons, geeft een lezing over de brieven(boeken) van Gerard Reve ter gelegenheid van Reves overlijden in april 2006. Naast romanschrijver was Gerard Reve een fervent brievenschrijver. Zozeer dat de gepubliceerde brieven al omvangrijker zijn dan zijn verzameld proza. Jos Paardekooper, die ettelijke publicaties aan het werk van Reve heeft gewijd, meent dat de brievenschrijver literair misschien nog wel belangrijker is geweest dan de romancier.

30-03-2016: Art deco

Drs.Monique Hafkamp

De ons welbekende kunsthistorica Drs.Monique Hafkamp neemt u mee naar de tijd van de "Roaring twenties" toen Art Deco tot bloei kwam. Het vraagt soms een geoefend oog om Art Deco te onderscheiden van Art Nouveau, omdat beide een stijloverlapping kennen. Invloed van de geometrische variant van Art Nouveau is onmiskenbaar, maar Art Deco is ook de weerslag van allerlei nieuwe stromingen in de beeldende kunst, zoals het expressionisme, kubisme, modernisme. Aan de hand van voorbeelden zult u het moderne, maar ook sprookjesachtige, karakter van Art Deco leren kennen.

16-03-2016: Klimaatverandering

Dr. Han Blok

Als Dr. Han Blok, die we kennen van eerdere lezingen, over Verleden en toekomst van het aardse klimaat vertelt, zou je er stil van worden. De wetenschappelijk onderbouwing met veel duidelijke plaatjes is zowel verhelderend als overtuigend. Gelukkig laat hij ook oplossingen zien. Technologische, economische en politieke mogelijkheden liggen binnen handbereik. Van kleine consument tot grote ondernemer ga je dan beseffen hoe ongelofelijk veel macht we hebben om het tij te keren.

02-03-2016: Tweede lustrum

Notru Damus

Het zangsextet Notru Damus zal het tweede lustrum van Pluspunt opluisteren met accordeon- en pianobegeleiding. Zij brengen gedurende een uur een afwisselend programma van klassiek tot cabaret, met een flinke dosis humor.

17/02/2016: Jeroen Bosch

Drs. Annet van Wiechen

De ons bekende Drs. Annet van Wiechen neemt u in deze lezing mee naar de wereld van Jeroen Bosch, die 500 jaar geleden overleed. Hij werd geboren in 1450 en heeft bijna zijn hele leven aan de Markt in 's Hertogenbosch gewoond. Over Jeroen Bosch is veel geschreven en gefantaseerd. U maakt kennis met de Middelnederlandse literatuur, de stad en de denkbeelden van Bosch en zijn tijdgenoten. Uit het werk dat van deze zeer creatieve schilder bewaard is gebleven, blijkt zijn religieuze betrokkenheid en zijn bezorgdheid om de wereld, om de zondige mens. Jeroen Bosch heeft een boodschap en die boodschap blijkt nog steeds actueel te zijn!

03-02-2016: Ida Gerhardt

Dr. Pieta van Beek

Pieta van Beek was van 1987 tot 1997 de enige buitenlandse correspondente van Ida Gerhardt. Over die briefwisseling schreef ze "Brieven van Overzee: Ida Gerhardt nabij (2e druk, 2013)". Pieta heeft de laatste jaren veel onbekende teksten van en aan Ida Gerhardt gevonden en ze moedigt mensen aan om hun brieven en hun belevenissen met Ida Gerhardt te publiceren. In haar lezing zal ze deze teksten net als die van Ida Gerhardt plaatsen in het kader van de vrouwenletterkunde door de eeuwen heen.

20-01-2016: Giacometti

Drs. Wil Tiemes

Zoals we van haar gewend zijn, zal Drs. Wil Tiemes ons weer een boeiende ochtend bezorgen. Deze keer met een lezing met een PowerPoint-presentatie over de kunstenaar Alberto Giacometti (1901-1966), 50 jaar na zijn dood. Giacometti kon net zo goed kon schilderen als beeldhouwen; hij ging vooral gebukt onder zijn eigen talenten. Gelukkig had hij zijn broer die hem assisteerde. Giacometti ziet de mens, man of vrouw, altijd van een afstand, altijd in een ruimte, altijd als deel van een groter geheel.

06-01-2016: Wereldtentoonstellingen Parijs en Chicago

Drs. Jos Paardekooper

De ons bekende Drs. Jos Paardekooper hield een jaar geleden een lezing bij ons over de Eerste Wereldtentoonstelling in Londen in 1851. Dit keer neemt hij ons mee naar de wereldtentoonstellingen van Parijs in 1889, met de Eiffeltoren als symbool, en naar die van Chicago in 1893. Die van Chicago, ook bekend als de Columbian World Fair, werd gehouden ter herinnering aan de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492. De gebouwen waren toonaangevend, maar steeds meer werd het de vraag of wereldtentoonstellingen wel bewerkstelligden waarvoor ze bedoeld waren: "wereldvrede, vrij handelsverkeer en algehele vooruitgang der mensheid".