Archief: lezingen 2014

zoeken op jaartal zoeken op onderwerp zoeken op spreker
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017 2018
2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013
2014 2015 2016 2017
2018

17-12-2014: Kees van Zutphen

Kerst- en wintermuziek

De heer van Zutphen heeft voor ons een programma samengesteld met klassieke kerst- en wintermuziek. Hierbij heeft hij een selectie gemaakt van werken van Vivaldi, Bach, Händel, Corelli, Heinichen, Tchaikovsky en Mozart. Wij kennen de heer van Zutphen van zijn lezingen over Chopin, Schubert, Liszt en Verdi.

26-11-2014: Ds. Joop Mol

Ramen van Chagall

Ds. Joop Mol neemt ons vandaag mee naar de beroemde ramen van Chagall. Chagall begon toen hij 70 jaar was met het maken van ontwerpen daarvoor. De technische aspecten voor de uitvoering lagen veelal in handen van het befaamde glazeniershuis Simon in Reims. Chagall verdiepte zich grondig in de geschiedenis van de plekken waarvoor hij ontwerpen maakte. In kerken waren dat uiteraard voorstellingen van Bijbelverhalen en -figuren. Verreweg de meeste verbeeldingen bevinden zich in Europese steden, maar ook in het gebouw van de Verenigde Naties is een groot ontwerp aangebracht. Het zijn a.h.w. kleurrijke stripverhalen. Deze hebben nu, zo'n 30 jaar na zijn dood, nog steeds veel te vertellen. Joop Mol heeft diverse plekken speciaal bezocht en stelde daarvan een presentatie samen.Twee jaar geleden gaf Joop Mol een lezing bij ons over Chagall en zijn schilderijen.

12-11-2014: Drs. Marijke Kuyper

Nederland leest: Maarten 't Hart

Drs. Marijke Kuyper laat u in deze lezing kennismaken met Maarten 't Hart èn met zijn omvangrijke oeuvre. "Een vlucht regenwulpen" van Maarten 't Hart (1978) staat dit jaar centraal bij "Nederland leest". Dit verhaal over een opgroeiende jongen die worstelt met zijn gevoelens en met zijn gereformeerde geloof en troost vindt in de natuur, sprak veel lezers aan. Bij herlezing blijkt het boek nog niets van zijn frisheid te hebben verloren. Dit is de zesde lezing die Marijke bij ons geeft in het kader van Nederland leest.

29-10-2014: Drs. Annet van Wiechen

Karel de Grote, feiten en fictie

Drs. Annet van Wiechen gaat ver terug in de geschiedenis. Karel de Grote overleed 1200 jaar geleden. Wie was deze koning en keizer van wie zijn biograaf schreef dat hij "lichamelijk goed gebouwd was, sterk en groot in gestalte ... zijn haar was op latere leeftijd prachtig wit, zijn uitstraling kalm en opgewekt, zijn optreden waardig, zijn tred ferm, zijn stem hoog maar niet zo sterk als je wel zou verwachten van een man van zijn postuur". Wat is zijn betekenis geweest voor Europa en waarom spreekt men over de Karolingische renaissance? Ook in deze lezing kort aandacht voor de fantasierijke verhalen die na zijn dood werden opgeschreven, zoals het Roelantslied of het verhaal rond de vier heemskinderen. Annet van Wiechen gaf al meerdere lezingen bij ons.

15-10-2014: Drs. Wil Tiemes

De Eerste Wereldoorlog en kunst

Historica en kunsthistorica Drs. Wil Tiemes vertelt ons wat over de invloed die de eerste wereldoorlog gehad heeft op beeldend kunstenaars. Begin 1900 werkten vele jonge kunstschilders in de nieuwe richting die was ingeslagen door hun grote voorbeelden: Van Gogh en Munch. Door de oorlog werden ze ook soldaat. Het resultaat van hun werk wordt tegenwoordig zelden nog geassocieerd met oorlog, is zeer geliefd en is het begin van onze moderne tijd.

01-10-2014: Dannie ten Zweege

De Eerste Wereldoorlog

Honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog houdt Neerlandicus Dannie ten Zweege deze lezing in het kader van de maand van de geschiedenis. WO I houdt talloze historici en leken nog steeds bezig.Wat waren de oorzaken en achtergronden? Dat Duitsland de grote boosdoener was, is inmiddels een achterhaald idee. Behalve op deze kwestie zal ook ingegaan worden op onder meer het verloop van de oorlog, het leven aan het front, de medische aspecten en het neutrale Nederland. Dannie ondersteunt haar lezing met een PowerPointpresentatie.

17-09-2014: Rien Mouw

Zwerven over de Veluwe

U maakt samen met natuurfotograaf Rien Mouw een onvergetelijke tocht over de Veluwe. Zijn beelden zijn perfect en vloeien mooi in elkaar over. De geluiden zijn natuurgetrouw en er is passende achtergrondmuziek. Alle jaargetijden komen voorbij. En dan het verhaal! Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het klankbeeld. Het verhaal van Rien Mouw zal u geen moment vervelen. Hij kan vertellen als geen ander. Het klankbeeld eindigt met een spannend verhaal over het absolute hoogtepunt in het Veluwse natuurgebeuren: de bronsttijd van de edelherten, compleet met beelden en geluiden van burlende en vechtende herten.

03-09-2014: Willem Kwakernaak

Bernini e.a.: beeldhouwers uit de Barok

Willem Kwakernaak, kunstenaar en kunstkenner, geeft ter verdieping van zijn vorige lezing over "Beeldhouwen door de eeuwen heen" een lezing over Bernini en enkele tijdgenoten. Gian Lorenzo Bernini is de belangrijkste figuur in de Barokbeeldhouwkunst. Deze begaafde en veelzijdige beeldhouwer, schilder, architect en lieveling van pausen en kardinalen heeft vooral in Rome zijn stempel gedrukt. Wie kent niet het imposante plein met de zuilengalerijen voor de St. Pieter of de fonteinen op Piazza Navona? Maar kent u ook de adembenemende witmarmeren beelden die gebaseerd zijn op de antieke mythologie in de Galleria Borghese? Het komt allemaal aan bod. Deze lezing wordt vast weer net zo boeiend en informatief als de vorige lezingen die hij bij ons gaf.

25-06-2014: Monique Hafkamp

Barok in de Architectuur

Kunsthistoricus Drs. Monique Hafkamp zal in het kader van de Dag van de Architectuur aan de hand van beroemde voorbeelden laten zien hoe de Barokstijl in de 17 de eeuw in dienst stond van vorstelijke en religieuze machthebbers als uiting van hun autoriteit. De Barok volgt op de Renaissance en gaat eveneens uit van klassieke principes, maar op een overweldigende en imponerende manier. M. Hafkamp heeft bij ons al vele boeiende lezingen gegeven.

11-06-2014: Sonja Meijer

Mandala's

Sonja Meijer, beeldend kunstenaar en tekentherapeut, bespreekt 17 mandala's die gemaakt zijn door Marian Harmsen. Marian is op jonge leeftijd overleden aan borstkanker. Door haar ziekte kreeg zij geheel nieuwe impulsen om haar leven opnieuw vorm te geven. Haar mandala's zijn bijzonder kleurrijk en vertellen een verhaal.

28-05-2014: Rietje Meijer en Kirsten Koorevaar

Comfortabel ouder worden

Rietje Meijer van Extra Dochter en Kirsten Koorevaar van Koninklijke Visio verzorgen een ochtend over de kwaliteit van leven bij het ouder worden. Ondersteund door een PowerPoint presentatie geven ze tips en vertellen ze praktijkverhalen. U hoort wat Visio kan betekenen voor ouderen die (onbewust) te maken hebben met slechtziendheid. Ook veiligheid, keuzes maken (zoals wel of niet verhuizen) en het inhuren van hulp zijn onderwerpen die aan de orde komen.

14-05-2014: Ir. Sebastiaan van 't Erve

Burgemeesterschap Lochem

Ir. Sebastiaan van 't Erve (36), die op 9 januari werd geïnstalleeerd als burgemeester van onze gemeente, stelt zich aan ons voor. Hoe is het om als jonge burgemeester te mogen werken voor deze gemeente? Wat zijn zijn eerste indrukken en ervaringen? Wat zijn de uitdagingen waar de gemeente Lochem voor staat? Welke nieuwe oplossingen zijn nodig om onze gemeente nog krachtiger te maken en kansen te benutten?

30-04-2014: W. Kroon

200 jaar koninkrijk

Op de 'oude' Koninginnedag geeft de heer W. Kroon , voorheen gids op Paleis Het Loo, een Powerpoint- presentatie over het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Begeleid met veel beeldmateriaal zult u horen waarom op 30 november 1813 ons land veranderde van een republiek in een koninkrijk. In deze presentatie passeren de koningen Willem I, Willem II, Willem III en de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix de revue.

16-04-2014: Drs. Jos Paardekooper

Kozakken in Nederland

Drs. Jos Paardekooper geeft een lezing 200 jaar nadat de Kozakken ons van de Fransen hebben bevrijd. Kozakkenkoren, -bomen, -wegen; anno 2014 is Nederland nog bezaaid met herinneringen aan de kozakken. Wie waren nu precies die kozakken, en wat dreef hen naar Nederland? Deze lezing belooft net zo boeiend te worden als de andere die Jos bij ons gaf.

02-04-2014: Gulian Crommelin

200 jaar Marine

Gulian Crommelin , die we al kennen van andere lezingen bij ons, vertelt over 525 jaar zeemacht; deze heet sinds 1813 Koninklijke Marine. De geschiedenis laat zien dat dit bedrijf zich voortdurend aanpast aan de omstandigheden, alom gerespecteerd wordt, wereldwijd inzetbaar blijft en de technische mogelijkheden optimaal gebruikt.

19-03-2014: Drs. Marijke Kuyper

Op reis met Cees Nooteboom

In het kader van de Boekenweek, met als thema Reizen, houdt neerlandica Drs. Marijke Kuyper een lezing met als titel: Op reis met Cees Nooteboom, veel gelauwerde "reiziger in het oog van de storm". U kent de spreker nog van haar eerdere boeiende lezingen voor Pluspunt.

05-03-2014: Drs. Monique Hafkamp

Vincent van Gogh

Kunsthistoricus Drs. Monique Hafkamp zal in deze lezing een vervolg geven op de lezing van vorig jaar over Hollandse impressionisten door Drs. Dorothy van Rijt. Ze zal uiteen zetten welke bijzondere en belangrijke rol Vincent van Gogh heeft gespeeld als kunstenaar. Hij behoort tot de stroming postimpressionisme. Maar hij is met zijn expressie in kleuren ook een voorloper van latere stromingen als fauvisme en expressionisme. Aan de hand van voorbeelden volgt u het fascinerende, maar ook tragische leven van deze kunstenaar. Monique Hafkamp gaf al veel boeiende lezingen bij ons.

19-02-2014: Mieke Derksen

Privé detective

Mieke Derksen, privédetective, vertelt ons over haar werk. Over geromantiseerde detectivepersonages zijn reeds boekenkasten vol geschreven. Maar wat is in de praktijk het nut van een privédetective? Welke resultaten streeft de privédetective na? Wie zijn haar cliënten? En met wie werkt zij samen? Hoe observeer je iemand op onopvallende wijze? Wat is het verschil tussen civiel recht en strafrecht? Wat tussen een privédetective en een politierechercheur? Aangevuld met herkenbare situaties uit de dagelijkse praktijk. Van alimentatiebedrog tot overspel, van bedrijfsfraude tot stalking.

05-02-2014: Henk Boogaard

Gedichtjes op muziek

Op de laatste dag van de nationale Poëzieweek komt Henk Boogaard met een luchtig, ludiek programma. Hij schrijft Nederlandstalige, cabareteske teksten over dat wat hem raakt, opvalt, bezig houdt of hem zomaar te binnen schiet. Ze handelen over groente, fruit en de kleine ongemakken des levens. Bij het vertolken van zijn liedjes begeleidt hij zichzelf op een akoestische Spaanse gitaar.

22-01-2014: Prof. Dr. Erik Andriessen

Het geheim van Ethiopië

Oud-hoogleraar Erik Andriessen heeft aan een Ethiopische universiteit les gegeven en is gefascineerd geraakt door dit land met zijn eeuwenoude geschiedenis in een moderniserende omgeving. Dit merkwaardige land heeft een deels orthodox christelijke, deels islamitische bevolking. Er staan veel oude kastelen, tempels, kloosters en in de rotsen uitgehouwen kerken. Het heeft een overweldigende natuur. Omdat het nooit gekoloniseerd is geweest, heeft het een heel eigen cultuur ontwikkeld. En Ethiopië heeft een geheim: de oudtestamentische wetstafelen van de Ark van het Verbond.

08-01-2014: Drs. Annet van Wiechen

Griekse tempels op Sicilië

Archeologe Drs. Annet van Wiechen neemt u mee naar de grote Griekse tempels op Sicilië. Deze werden niet alleen ter meerdere eer en glorie van de goden gebouwd, maar ze moesten ook de allure en belangrijkheid van de elkaar concurrerende Griekse steden onderstrepen. De tempels waren bijna alle voorzien van bontgekleurde terracotta dakbedekkingen en versieringen en hadden soms heel leuke en unieke details. We dwalen door de Griekse steden op Sicilië - o.a. Agrigento, Siracusa, Selinunte en Segesta - , bezoeken steengroeven waar de zuiltrommels werden uitgehakt en 'bekleden' tempels met de prachtige metopen die te zien zijn in het Archeologisch Museum van Palermo. Annet gaf al meerdere lezingen bij ons.