Archief: lezingen 2012

zoeken op jaartal zoeken op onderwerp zoeken op spreker
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017 2018
2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013
2014 2015 2016 2017
2018

19-12-2012: Muzikaal verteltheater Deventer

Extra bijeenkomst met kerstprogramma en driegangen kerstlunch

Muzikaal verteltheater Deventer brengt een Nederlandse versie van 'A Christmas Carol', geschreven door Charles Dickens. Thea Rijsewijk laat zich tijdens haar optreden begeleiden door de violist Gerbrand Dijkstra.

12-12-2012: Drs. Annet van Wiechen

De ezel in de (kunst)geschiedenis

In de adventtijd houdt Drs. Annet van Wiechen een lezing met PowerPointpresentatie over de ezel. De ezel is een van de trouwste bondgenoten van de mens. Al jarenlang verdiept Annet van Wiechen zich in de ruim vijfduizendjarige geschiedenis van dit nuttige, trouwe en hardwerkende dier. Samen met haar man Ruud Conens verzamelde zij op dia allerlei echte én afgebeelde ezels. In deze presentatie zal ze u verrassen met musicerende, Griekse en gouden ezels. Dit aan de hand van o.a. ezelsprookjes en beroemde ezels, zoals de ezel in de stal van Bethlehem en Sancho Panza's Grauwtje.

28-11-2012: Reinier Hoftijzer

100 jaar Openluchtmuseum Arnhem

Reinier Hoftijzer , coördinator van de 50 rondleiders en ambassadeur van het museum, houdt een lezing met PowerPointpresentatie over het 100-jarige Openluchtmuseum in Arnhem. Hij neemt ons mee vanaf de opening in 1912 en de eerste gebouwen uit 1920 tot het laatste gebouw uit de Jordaan in Amsterdam, dat dit jaar geplaatst werd. Waar komen al de gebouwen vandaan? Hoe worden de gebouwen afgebroken en weer opgebouwd? Wat is er te zien en kun je allemaal doen in het museum?

14-11-2012: Dr. Han Blok

De Meerziekte

Deze week is de week van het geld. Dr. Han Blok schreef daarover een boek met als titel 'De Meerziekte'. In dit boek wordt ons verlangen naar steeds meer materiële welvaart verklaard vanuit een sociaal biologische achtergrond. Han Blok is ook auteur van 'Oermenselijk', een overzicht over de evolutie van de mens, en hij was winnaar van de essayprijs van het NRC Handelsblad in 2011. Eerder gaf hij bij ons lezingen over Darwin en over DNA.

31-10-2012: Drs. Marijke Kuyper

De donkere kamer van Damocles (Hermans)

Traditiegetrouw houdt neerlandica Drs. Marijke Kuyper weer een lezing in het kader van 'Nederland leest'. De donkere kamer van Damocles, de beroemde en tevens verfilmde verzetsroman van Willem Frederik Hermans uit 1958, staat deze keer centraal. Een intrigerende en spannende 'thriller', die o.a. vragen oproept over goed en fout tegen de achtergrond van W.O.II. Een boek om te (her)lezen en over door te praten! Marijke Kuyper verzorgde al veel lezingen bij ons.

17-10-2012: Drs. Jos Paardekooper

Gebroeders Grimm

Drs. Jos Paardekooper houdt twee eeuwen nadat het eerste deel van Kinder- und Hausmärchen (beter bekend als 'de sprookjes van Grimm'), verscheen, een lezing over Jacob en Wilhelm Grimm. Zij waren beroemde taalkundigen, die de taalwetenschap in ons deel van de wereld fundamenteel zouden bepalen. Er heerst soms het misverstand dat ze die sprookjes zelf zouden hebben verzonnen. Redenen te over dus om de broers juist in 2012 eens in de schijnwerpers te zetten. Jos Paardekooper gaf al zes lezingen bij ons op literair gebied.

03-05-2012: Anita Wichers

Vrouwelijke schaapsherder

Eén dag voor Werelddierendag laat Anita Wichers, schaapsherder voor Landschap Overijssel op de Lemelerberg en het Wierdense veld, met fraaie beelden zien wat er allemaal komt kijken bij het hoeden van een schaapskudde. Lammetjes, schaapscheren, maar ook bijzondere ontmoetingen met planten en dieren in het veld komen aan bod. Voor ze tien jaar geleden haar hart volgde en de overstap maakte naar deze baan, was ze mannequin en werkte ze in de horeca.

19-09-2012: Ds. Joop Mol

Marc Chagall

Ds. Joop Mol vertelt over deze joodse Russisch / Franse kunstenaar. Deze zomer is het 125 jaar geleden dat Chagall geboren werd. Hij had zijn geheel eigen stijl. Joop Mol laat ons aan de hand van een PowerPointpresentatie wat van zijn bekende schilderijen en beroemde glas-in-lood ramen zien. Hij staat daarbij uitgebreid stil bij de specifieke kenmerken van het werk van Chagall.

05-09-2012: Willem Kwakernaak

Sixtijnse kapel en Michelangelo

De heer Willem Kwakernaak , kunstkenner en beeldend kunstenaar, neemt ons mee naar de Sixtijnse kapel in het Vaticaan. Het is dit najaar 500 jaar geleden dat de kapel open werd gesteld nadat Michelangelo zijn bekende fresco's had aangebracht. Op de enthousiaste manier die we van hem kennen van vorige lezingen vertelt Willem Kwakernaak over Michelangelo, de beroemde schilder en beeldhouwer uit de zestiende eeuw, en diens werk.

27-06-2012: Drs. Monique Hafkamp

Architectuur in de Middeleeuwen

Kunsthistoricus Drs. Monique Hafkamp zal in het kader van de Dag van de architectuur een overzicht geven van de Romaanse en Gotische bouwstijl. In de vroege middeleeuwen was de bouwkunst met name verbonden met het hof van de keizer. Uit die periode zijn enkele voorbeelden bewaard gebleven, die eerst de revue zullen passeren. Maar met de groei van de handel en van de steden neemt de bouwactiviteit toe. Er verrijzen zowel religieuze als profane gebouwen die naar de hemel reiken, als symbool van de macht van de kerk maar ook van die van de steden. Eerder gaf Monique lezingen over Architectuur door de eeuwen heen en over Griekse en Romeinse bouwkunst.

13-06-2012: Evelien van Dort

Zorgtuin Gorssel: zorgtuin of zorgentuin?

Evelien van Dort , voorzitter van de ANBI stichting Munira waaronder o.a. het initiatief zorgtuin Gorssel valt, geeft een presentatie met PowerPointbeelden over de achtergrond en opzet van het project. De zorgtuin aan de rand van het dorp Gorssel is een sociaal en maatschappelijk project, voor zowel kwetsbare als weerbare burgers, jong en oud. Eerder gaf Evelien twee lezingen over haar werk als en auteur van kinderboeken. Meer info: www.stichtingmunira.nl.

30-05-2012: Everdien Vanderlijde

Hospice Zutphen

Everdien Vanderlijde zal ons namens het bestuur van het hospice vertellen over Hospice Zutphen. Dit is een huiselijk en gastvrij huis voor mensen in de laatste fase van hun leven en biedt ruimte aan vijf gasten. Het Hospice is er voor iedereen die terminaal ziek is, ongeacht diens geloofsovertuiging. De gasten worden verzorgd door een team van verpleegkundigen en goed opgeleide vrijwilligers.Het hospice biedt goede zorg in de terminale levensfase op een wijze die past bij de gast en zijn naasten en recht doet aan hun wensen.

16-05-2012: Ineke de Jonge

Reis door Kalimantan (Borneo)

Ineke de Jonge zal ons met een PowerPoint presentatie laten meegenieten van de reis die ze vorig najaar met een kleine groep gemaakt heeft door Kalimantan. Het vroegere Borneo is een parel in de gordel van Smaragd en een van de grotere Indonesische eilanden. Ze heeft eerder lezingen bij ons gegeven over Atjeh na de tsunami en een tocht door Nieuwe Guinea.

02-05-2012: Drs. Dorothy van Rijt

Impressionisme

Kunsthistorica Drs. Dorothy van Rijt neemt u mee naar de kleurrijke wereld van de impressionisten. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal wordt de ontstaansgeschiedenis van deze kunststroming geschetst. In de negentiende eeuw druiste het in tegen alles wat men kende, maar vandaag de dag is impressionistisch werk mateloos populair. U waant zich tussen bekende schilders uit de kunstgeschiedenis als Monet, Renoir en Pissarro, maar ook tussen criticasters die de stijl volkomen bespottelijk vonden. Kortom: een uur lang genieten van kritiek en lof op de kunst van het impressionisme!

18-04-2012: Hans van Dam

Energie van de zon

Hans van Dam houdt aan de hand van een PowerPoint presentatie een lezing over zonne-energie. Duurzaamheid, besparen en zonne-energie hebben zijn warme belangstelling. Welke posten staan er op mijn energienota? Wat betekenen ze en wat krijg ik ervoor? Hoe kan ik duurzaam zorgen voor elektriciteit en warmte, terwijl mijn energienota op 0 euro uitkomt? Zonne-energie dus.

04-04-2012: Ed Taylor

Biologisch-dynamische landbouw

Ed Taylor , auteur van de vorig jaar verschenen biografie van Rudolf Steiner, houdt een lezing over biologisch-dynamische landbouw. Deze gaat uit van de ideeën van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Zoals een mens zich verbonden kan voelen met mensen om zich heen, maar ook met de aarde, de planten, de dieren en de spirituele werkelijkheid, zo kan een landbouwbedrijf gezien worden in samenhang met de mensen, de aarde, de planten en de dieren, maar ook met de kosmische realiteit. Vorig jaar gaf Ed Taylor een lezing bij ons over Rudolf Steiner.

21-03-2012: A.L. Snijders

Boekenweek

Onze gemeenteschrijver, de heer A.L. Snijders , neerlandicus en winnaar van de Constantijn Huygens prijs 2010, leest voor uit zijn ZKV, zeer korte verhalen. Hij won de prijs voor zijn hele oeuvre, maar met name voor zijn ZKV. Hij maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool) en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal.

07-03-2012: Atie Derksen

De IJssel doet je wat

Atie Derksen heeft samen met nog vier leden van de videoclub ViZeo uit Zutphen in 2008 en 2009 een opleiding gevolgd in het maken van een documentaire. Zij zal u meenemen achter de schermen van de productie van een documentaire en uiteindelijk het eindresultaat laten zien. "De IJssel doet je wat" geeft een indruk hoe mensen op en om de rivier de IJssel leven en werken en wat de rivier voor invloed heeft op hun leven. Ze laat ook wat bloopers zien.

22-02-2012: Willem Kwakernaak

Boodschap en behagen

De heer Willem Kwakernaak, kunstkenner en beeldend kunstenaar, gaf vorig jaar een boeiende lezing over kwaliteit in de kunst. In de beeldende kunst kan de kunstenaar uitgaan van verschillende intenties. Deze lezing spitst zich toe op twee soorten kunst: kunst die ons iets wil leren, kunst dus met een boodschap (bijv. de religieuze kunst uit de Middeleeuwen) én kunst die ons aangenaam wil stemmen, ons wil behagen (bijv. Matisse).

08-02-2012: Drs. Jos Paardekooper

Twee eeuwen Charles Dickens

Jos Paardekooper heeft bij ons al vele lezingen gegeven. Vandaag geeft hij een lezing over Charles Dickens. Dickens werd geboren op 7 februari 1812. Zijn tweehonderdste geboortedag wordt dit jaar wereldwijd gevierd. Dan kan Gorssel niet achterblijven. Dickens was "ervaringsdeskundige" op het gebied van bittere armoede én van grote rijkdom. Zijn werk vormt een staalkaart van de Victoriaanse tijd, en is al anderhalve eeuw onafgebroken verkrijgbaar, zowel in boekvorm als via talloze verfilmingen.

25-01-2012: Marijke Dijkstra

Gedichten en schilderijen

Eén dag voor de Gedichtendag beantwoordt Marijke Dijkstra met een PowerPoint presentatie de vraag: "Gaat dat samen, het maken van schilderijen en het schrijven van gedichten?" In haar lange loopbaan als schilderes heeft ze ook steeds gedichten geschreven, naast een docentschap in de volwasseneducatie op het gebied van tekenen, schilderen en schrijven. Zij gaf in 2011 een lezing bij ons over Etty Hillesum.

11-01-2012: Melgert Spaander

Als er in klokken muziek zit

2012. De tijd gaat verder. Melgert Spaander, Restaurator van Uurwerken en Speeldozen, geeft de eerste lezing in het nieuwe jaar. Eeuwenlang kon men alleen te weten komen hoe laat het was door het slaan van de kerkklok, want de wijzerplaat was niet overal even goed te zien. De welgestelden hadden ook thuis een klok die bij het interieur paste, maar het bleven kostbare meubelstukken. De puissant rijken onderscheidden zich met klokken die uitgebreid waren met kalenders, muziekwerken en bewegende taferelen. Over de restauratie van dit soort bijzondere klokken gaat het vanmorgen. Ook is er gelegenheid tot vragen stellen over hoe klokken behandeld moeten worden en wat u wél, maar vooral wat u niét mag doen om ze een lang leven te gunnen.

naar boven