Archief: lezingen 2011

zoeken op jaartal zoeken op onderwerp zoeken op spreker
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017 2018
2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013
2014 2015 2016 2017
2018

14-12-2011: Dr. Han Blok

DNA uitgelegd aan leken

Dr. Han Blok, bioloog, schrijver en verteller, zal in deze voordracht het publiek meenemen in het boeiendste wetenschappelijke avontuur van de afgelopen eeuwen. Op een voor leken begrijpelijke manier zal hij uitleggen hoe wetenschappers vanuit verschillende disciplines en universiteiten stap voor stap hebben bijgedragen aan de ontrafeling van het mysterie der erfelijkheid. Han Blok gaf eerder bij ons een boeiende lezing over Darwin.

30-11-2011: Drs. Jos Paardekooper

Sinterklaas in de literatuur

Drs. Jos Paardekooper houdt een lezing over Sinterklaas in de Nederlandse literatuur. Met tekst- en muziekvoorbeelden laat hij zien en horen hoe een roomse heilige geleidelijk aan een vriendelijke, seculiere kindervriend is geworden. Jos Paardekooper heeft bij ons al eerder lezingen gegeven, o.a. over Gerard Reve, Theo Thijssen en Multatuli.

16-11-2011: Drs. Marijke Kuyper

Remco Campert: Het leven is vurrukkulluk

In deze lezing van neerlandica Drs. Marijke Kuyper staat de schrijver Remco Campert centraal en met name zijn boek "Het leven is vurrukkulluk". Dit boek wordt tussen 21 oktober en 18 november gratis uitgereikt aan iedere bibliotheekbezoeker (zesde campagne "Nederland leest"). "Het leven is vurrukkulluk" verscheen in 1961, en heeft sindsdien zeker 25 drukken beleefd. Het geeft een beeld van jongeren uit de vijftiger jaren, die bevrediging zoeken in een zinloos bestaan en is met ironie en zeer onderhoudend geschreven. Campert heeft een groot aantal werken op zijn naam staan: romans, verhalen, columns en gedichten. Marijke heeft al veel andere lezingen bij ons gegeven.

02-11-2011: Kees van Zutphen

Franz Liszt

De heer Kees van Zutphen geeft in het Liszt-jaar een overzicht van het leven van de Hongaarse componist Liszt (1811-1886). Hierbij komen verschillende aspecten aan de orde, uiteraard aan de hand van prachtige muziekfragmenten. Liszt heeft een vernieuwende rol gespeeld in de muziekgeschiedenis als componist, pedagoog, organisator en natuurlijk als virtuoze pianist. Dit belooft weer een geweldige lezing te worden, want wij kennen de heer van Zutphen al van zijn lezingen over Chopin en Schubert tijdens onze lustrumdag.

19-05-2011: Kirsten Berndsen

Osteoporose (Botontkalking)

Kirsten Berndsen, nurse practitioner in de huisartsenpraktijk van dokter van Gelderen, geeft een lezing met PowerPoint presentatie over osteoporose. Afgelopen zomer hebben veel senioren in onze gemeente een uitnodiging gehad om mee te doen aan een osteoporoseonderzoek. Wat is osteoporose? Wat is het verschil met artrose? Hoe voorkom je het en wat doe je als de botafbraak al begonnen is of zelfs al in een gevorderd stadium is? Wat zijn de risicofactoren? Wat zijn de gevolgen?

05-10-2011: Drs. Ton Luijten

De kwaliteit van ons onderwijs

Drs Ton Luijten was als directielid van het Cito jarenlang nauw betrokken bij het meten en evalueren van leerprestaties in het onderwijs. De laatste jaren komen in de pers steeds meer geluiden over de slechte kwaliteit van ons onderwijs. Met name geldt deze kritiek voor het basis- en voortgezet onderwijs. "Is ons onderwijs nu werkelijk zo slecht"? Luijten geeft op grond van feiten enig inzicht in deze materie. Als stadsdichter van Zutphen gaf hij eerder lezingen bij ons ter gelegenheid van de Nationale Gedichtendag.

21-09-2011: Prof. Dr. J.H.J. v.d. Heuvel

De moraal van de macht

Prof.dr. Hans van den Heuvel is auteur van het boek "Moraal van de macht". Hij is verbonden aan de Onderzoeksgroep Integriteit van Bestuur van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In zijn lezing maken we een tocht door de geschiedenis om de morele cultuur van de overheidsmacht en van de bestuurders in kaart te brengen. Belangenverstrengeling en omkoping in het openbaar bestuur zijn niet in de haak. Dat weten we nu, maar hoe was het daar in vroegere tijden mee gesteld? Was vroeger alles beter of waren er evengoed particuliere ondeugden als corruptie, belangenverstrengeling, nepotisme, misbruik van het ambt en vriendjespolitiek? En hoe werd dat in die tijd beoordeeld? Wat was oorbaar? Wat kon niet door de beugel? Wat werd er tegen gedaan?

07-09-2011: Gulian Crommelin

Voetreis door de Molukken

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen naar Nederland kwamen. In 2010 maakte Gulian Crommelin met een groep een reis door de Molukken. Hij vertelt over die reis met een PowerPoint presentatie en enkele korte filmpjes. Het hoogtepunt was een trektocht van 7 dagen door prachtig, maar ook zeer nat oerwoud, vergezeld van gidsen en dragers. Ook ziet u een Mohammedaanse bruiloft, een ontmoeting met de sultan en opnamen van koraal.

04-07-2011: Excursie Museum Plus Bus

Met de Museum Plus Bus naar Amsterdam

afbeelding van de Museum Plus Bus Onze aanvraag voor de Museum Plus Bus is gehonoreerd in het kader van ons eerste lustrumjaar. Dit houdt in dat 45 van onze bezoekers gratis naar Amsterdam mogen gaan om de Hermitage aan de Amstel en het vernieuwde Joods Historisch museum te bezoeken. De Museum Plus Bus wordt gefinancierd door de BankGiroLoterij.

Verslag van deze excursie

29-06-2011: Drs. Monique Hafkamp

Architectuur klassieke oudheid

Kunsthistoricus Drs. Monique Hafkamp, zal in het kader van de Dag van de architectuur de ontwikkelingen in de Griekse, Romeinse en Etruskische architectuur laten zien. De voortbrengselen van de Griekse en Romeinse bouwkunst zijn imponerend, de technische prestaties zijn indrukwekkend. De architectuur van de klassieke oudheid heeft door de eeuwen heen bouwmeesters geïnspireerd. Vorig jaar heeft ze een lezing bij ons gegeven over de architectuur vanaf de Grieken tot heden.

15-06-2011: Mevr. Heesen

Wethouderschap

Wilma Heesen, wethouder participatie van gemeente Lochem, legt uit wat het wethouderschap binnen de gemeente Lochem voor haar betekent. Zij licht toe hoe zij haar persoonlijke waarden verweeft in haar werk. Daarnaast geeft ze inzicht in de totstandkoming van besluiten: Wat is de rol van het College van Burgermeester en Wethouders? Wat is de rol van de Gemeenteraad en hoe verhoudt zich dit tot de Lochemse samenleving?

01-06-2011: Drs. Marijke Kuyper

PC Hooft-prijs en Muiderkring

Drs. Marijke Kuyper, neerlandica, zal ons vertellen over P.C. Hooft. Wie is dat eigenlijk? P.C.Hooftstraat, P.C.Hooftprijs ....daarvan hebben we allemaal wel eens gehoord, maar wie was de naamgever van straat en prijs? Ze geeft een lezing over deze doorluchtige bewoner van het Muiderslot, 17e-eeuws staatsman en dichter en over zijn gasten, de Muiderkring, en zal ons laten horen waarom zijn naam is gegeven aan onze belangrijkste literaire prijs. Marijke heeft al diverse lezingen bij ons gegeven.

18-05-2011: Ed Taylor

Rudolf Steiner

Ed Taylor, auteur van de nieuw verschenen biografie van Rudolf Steiner, geeft in zijn 150ste geboortejaar een lezing over deze antroposoof. Wie was Rudolf Steiner? Wat was de basis en inhoud van zijn ideeën? Ideeën die kennelijk zo levensvatbaar waren, dat zij ook een eeuw later nog mensen kunnen inspireren: de vrijescholen, de sociaal-therapie en heilpedagogie, de biologisch-dynamische landbouw, de organische architectuur, het "duurzaam bankieren".

04-05-2011: Marijke Dijkstra

Etty Hillesum Centrum

foto van Etty Hillesum Marijke Dijkstra vertelt u op de dag van de dodenherdenking over het Etty Hillesum Centrum en over Etty Hillesum. Haar dagboek, dat ze van 1941 tot 1943 bijhield, heeft nog niets aan actualiteit verloren. Deze bijzondere vrouw bracht haar schooljaren in Deventer door. Vreemd eigenlijk dat zij zoveel minder bekend is dan Anne Frank.

20-04-2011: Mr. drs. Annette Reyes

Stem en spraak

Foto van Annette Reyes Mr. drs. Annette Reyes uit Gorssel (logopediste, neerlandica, juriste) zal ons laten zien hoe de menselijke stem wordt gevormd en soms door ons wordt misvormd. Heeft u ooit stembanden zien trillen? Met beeld, filmpjes en woorden zal zij ons dit duidelijk maken. Aanleiding tot deze lezing is de Dag van de Stem, die wereldwijd op 16 april wordt gehouden.

06-04-2011: Willem Kwakernaak

Kwaliteit in de beeldende kunst

Afbeelding van schilderij van Renoir De heer Willem Kwakernaak, kunstkenner en beeldend kunstenaar, zal met passie aan ons duidelijk maken waarom het ene kunstwerk je echt raakt en het andere hooguit wat waardering oproept. Hij zal ons aan de hand van een groot aantal vergelijkingen laten zien waarom een kunstwerk adembenemend, authentiek, fascinerend, zuiver, enz. is. Waarom het ene schilderij een soort magie heeft terwijl die bij een soms technisch beter schilderij ontbreekt. Dat zit hem in de kwaliteitsverschillen die je kunt benoemen.

23-03-2011: Annemarie Haverkamp

Dolgelukkig zijn wij

Afbeelding van boekcover van "dolgelukkig zijn wij" In de boekenweek vertelt Annemarie Haverkamp, auteur en redactiechef bij De Gelderlander, over haar onlangs verschenen boek "Dolgelukkig zijn wij". Haar zoon Job (7) kwam ter wereld met een aangeboren, zeldzame chromosoomafwijking en is meervoudig gehandicapt. Zij beschrijft in dit boek wat dit in haar teweegbracht. Hoe intens verdriet langzaam onverwacht geluk werd. Vorig jaar in de boekenweek heeft haar moeder Gerry Haverkamp, de oma van Job dus, een lezing bij ons gehouden over haar twee vorige boeken: "Job, een zeldzaam jongetje" en "Job zegt Koekemokke".

09-03-2011: Kees van Zutphen e.a.

Eerste lustrum in het teken van Schubert

Afbeelding van Schubert Lezing over Schubert door Kees van Zutphen aan de hand van muziekfragmenten.
Schubertliederen door Allegonde Mensink begeleid op piano door Mirjam Smith.
Tijdens de lunch: feestelijke zang door Notru Damus (zangsextet van dames).

Verslag van ons eerste lustrum

23-02-2011: Ir. J. Kruizinga

Bouwen in Nederlandse grond: niet zonder risico's

Afbeelding van een boorkop Ir. J. Kruizinga (ex-Grondmechanica Delft) belicht in vogelvlucht een aantal risico's van bouwen in Nederlandse grond. De moderne mens bouwt hoger en dieper dan ooit. Maar gaat het wel altijd goed? Nee, zo blijkt uit de missers bij de Haagse tramtunnel, het Vlietland ziekenhuis te Schiedam, de Noord-Zuidlijn. Hoe komt dit?

09-02-2011: Annemiek Spijker

Een tuinenreis

foto van Annemiek Spijker Tuinontwerper Annemiek Spijker is winnaar van "Ontwerp IJselkade Zutphen" (2010) en van de "Zutphense Toekomstprijs" (2008). Hartje winter neemt zij u mee op een reis door beroemde tuinen in binnen- en buitenland, o.a die van Mien Ruys en Appeltern. Ze brengt de liefde voor tuinieren over aan de hand van veel fotomateriaal. Daarbij vraagt zij aandacht voor ecologisch tuinieren en kunstzinnige tuinen en geeft ze tips om uw tuin minder arbeidsintensief te maken.

26-01-2011: Drs. Ton Luijten

Beeld en Poëzie

sfeerafbeelding over relatie tussen gedicht en beeldende kunst Eén dag voor Gedichtendag geeft Drs. Ton Luijten, neerlandicus, dichter en publicist, een presentatie over de relatie tussen dichtkunst en beeldende kunst. Aan de hand van projecties van gedichten van bekende Nederlandse dichters en kunstwerken uit de verschillende kunststromingen geeft hij een toelichting op de samenhang tussen poëzie en beeldende kunst. De gedichten worden voorgelezen door Mathilde Roosen uit Zutphen. Ter gelegenheid van de Gedichtendag vorig jaar gaf hij als stadsdichter ook al een lezing bij ons("Gedichten over Gelderland").

12-01-2011: Henk Koster

Gaudí

Foto van de Sagrada Familia Amateur-filmer Henk Koster uit Hellendoorn beschrijft het leven en het werk van de architect Gaudí. Hij probeert Gaudí's ideeën en uitgangspunten achter die soms vreemde bouwsels duidelijk te maken. Zowel tijdens zijn leven als tegenwoordig worden zijn bouwwerken tegelijk zowel bewonderd als verafschuwd. Wie in Barcelona is geweest, heeft ongetwijfeld kennis gemaakt met de werken van de architect Gaudí.