Archief: lezingen 2010

zoeken op jaartal zoeken op onderwerp zoeken op spreker
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017 2018
2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013
2014 2015 2016 2017
2018

15-12-2010: Drs. Marijke Kuyper

De grote zaal

afbeelding van boekcover van "De grote zaal" Drs. Marijke Kuyper, neerlandica, geeft een lezing over "De grote zaal", van Jacoba van der Velde. Dit boek werd tussen 22 oktober en 19 november gratis uitgereikt aan iedere bibliotheekbezoeker (campagne "Nederland leest 2010"). Het verscheen in 1953, werd door toonaangevende critici een meesterwerk genoemd, maar raakte later vergeten. Dit tot nadenken stemmende boek vertelt over de laatste dagen in een verpleeghuis van een oude vrouw, waarbij we afwisselend de gedachten van de vrouw en van haar dochter horen. Ook zal het andere werk van Jacoba van Velde besproken worden. Marijke Kuyper heeft bij ons al eerder boeiende lezingen gegeven ("Hella Haasse: Oeroeg en ander werk", "Tsielp, tsjielp", "Twee vrouwen van Harry Mulisch", "De erfenis van Etty Hillesum" en "Zinvol ouder worden").

01-12-2010: Henk Seinen

Wereldwinkel

afbeelding met tekst "wereldwinkel" Henk Seinen, voorlichter van de wereldwinkel in Lochem, vertelt over zijn jarenlange ervaring in ontwikkelingslanden en de bittere noodzaak van het bestaan van de wereldwinkels. In woord en beeld komen landen als Zuid Amerika en Afrika langs, waarbij armoede en het daaruit voortvloeiende improvisatietalent zichtbaar wordt. En... de nog net vergeten letter of dat laatste cadeautje kan ter plekke gekocht worden aan de wereldwinkeltafel.

17-11-2010: Madeleine Heming

Buurtzorg Gorssel als thuiszorg?

foto van deel van gebouw van buurtzorg Buurtzorg Gorssel is in in januari 2010 van start gegaan. Madeleine Heming en Alice Oude Lansink houden een lezing met PowerPoint presentatie over de thuiszorg die deze organisatie biedt. Buurtzorg Nederland is 4 jaar geleden ontstaan als reactie op de grootschaligheid van bestaande thuiszorgorganisaties. Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie die weer terug gaat naar de basis, waarin de relatie cliënt-zorgverlener centraal staat. Buurtzorg werkt met hoger opgeleid personeel in kleine, zelfsturende teams. Door deze kleinschaligheid en kwaliteit levert Buurtzorg de beste zorg thuis. Als cliënt kunt u zelf een organisatie uitkiezen.

03-11-2010: Aat Rietveld

Het nut van natuur

afbeelding van een bij op een bloem De heer Aat Rietveld houdt in dit jaar van de biodiversiteit een lezing met PowerPoint presentatie. Hierbij staat hij stil bij de rol van bestuivende insecten in de natuur. Hij is vice-voorzitter van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en laat ons zien wat het nut is van bijen, hoe een bijenvolk leeft en wat de relatie van bijen met de natuur en de economie is. Zie ook www.bijenhouders.nl

20-10-2010: Ing. Jacques Duivenvoorde

De Gorsselse Heide

Foto van de Gorsselse hei Ing. Jacques Duivenvoorde, rentmeester bij de Stichting Marke Gorsselse Heide geeft een lezing met PowerPoint presentatie over dit voor de Gorsselse bevolking behouden terrein met zijn bijzondere flora en fauna. Sinds eind 18e eeuw was het in gebruik als militair oefen- en schietterrein. Deze natuurparel staat te boek als een van de meest belangrijke en grootste heideterreinen van Oost Gelderland. Het IJssellandschap heeft het natuurherstelplan en het daaropvolgend beheer neergelegd bij De Marke Gorsselse Heide. Eerder dit jaar gaf Jacques Duivenvoorde een lezing bij ons ("IJssellinie").

06-10-2010: Kees van Zutphen

Chopin

Foto van Chopin In dit Chopin-jaar geeft Kees van Zutphen een lezing over deze grote componist, die in 1810 geboren werd in Polen. Zijn muziek (vrijwel uitsluitend voor piano) is Pools van karakter maar tevens zo universeel dat ze behoort tot de meest gespeelde klassieke muziek in de wereld. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van het leven en werk van Chopin aan de hand van prachtige muziekfragmenten uit zijn voornaamste werken waarbij het ontstaan en de structuur van de muziek worden toegelicht. Kortom: anderhalf (!) uur met mooie pianomuziek en boeiende informatie.

22-09-2010: Evelien van Dort

De kracht van kinderboeken

Boekcover van "Berkelboot vermist" Evelien van Dort, kinder- en jeugdboekenauteur en kinderfysiotherapeute uit Gorssel houdt een lezing met PowerPoint presentatie. Ze heeft inmiddels vijftig boeken geschreven, o.a. "Tijdreis door Gorssel" en "Berkelboot vermist". Zij heeft eerder bij ons een lezing gehouden ("Tijdreis door Gorssel"). Evelien zet zich in binnen- en buitenland in voor leesbevordering. Uitgangspunt is dat kinderboeken de emotionele ontwikkeling van kinderen kunnen ondersteunen (www.evelienvandort.nl)

08-09-2010: Wilma Koghee

Hart voor je hart

Afbeelding van een hart Mevrouw Wilma J. Koghee-van Ommen is diëtist/ voorlichter van de Nederlandse Hartstichting. Zij houdt een lezing met Power Point presentatie over hart- en vaatziekten. Deze ziekten vormen in ons land nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak. Het risico op hart- en vaatziekten is voor de ene mens groter dan voor de andere. Dat kan voor een deel te maken hebben met aanleg, maar ook onze leefstijl heeft veel invloed op onze gezondheid. Verschillende hart- en vaataandoeningen zullen besproken worden. Aan de orde komen ook: signalen, gevolgen, behandeling en voorkomen van hart- en vaatziekten.

30-06-2010: Drs. Monique Hafkamp

Architectuur door de eeuwen heen

foto van een Griekse tempel Drs. Monique Hafkamp is kunsthistoricus en reisleidster van culturele reizen. In het kader van de Dag van de Architectuur neemt zij u mee op een denkbeeldige reis door de geschiedenis van de architectuur. Aan de hand van beroemde voorbeelden geeft ze u een overzicht van belangrijke ontwikkelingen in de bouwkunst vanaf de Griekse en Romeinse oudheid tot de moderne tijd.

16-06-2010: Wiel Palmen

Boeddhistisch monnik

afbeelding van een boeddhabeeldje Wiel Palmen is auteur en voorzitter van de Martinus Stichting. Hij heeft het tijdens deze lezing over zijn ervaringen als boeddhistisch monnik en over zijn eigen zoektocht binnen het christendom. In Nepal kwam hij in contact met de Hindoes. Hij vraagt zich af: "Ben ik boeddhist of christen of is het beter mijn eigen weg te gaan". Hij lardeert zijn lezing met een beamer presentatie. Zo heeft hij ook een Boeddhistische en een Hindu-lijkverbranding gefotografeerd. Hij heeft bij ons al eerder een lezing gegeven ("Thailand").

02-06-2010: Drs. Mieke Conijn

Kunst in de openbare ruimte

foto van de "groene kathedraal" Drs. Mieke Conijn is kunsthistorica en directeur van het Kunstenlab in Deventer. Zij neemt u mee op een reis door de kunst in de openbare ruimte in het Nederland van de laatste decennia. Dat doet zij aan de hand van aansprekend beeldmateriaal. Bijvoorbeeld: "De Groene kathedraal" (Almere), "het Labyrinth" (gemeente Lochem) en de "Zandverstuiving" (bij station Apeldoorn). Vragen die hierbij aan de orde komen:

19-05-2010: Drs. Jos Paardekooper

Max Havelaar van Multatuli

afbeelding van het boek"Max Havelaar" Drs. Jos Paardekooper is literair publicist en cultuurdocent aan de Saxion hogeschool te Deventer.
Pluspunt kent hem al van eerder lezingen ("Kerstverhalen van Charles Dickens", "De gelukkige klas van Theo Thijssen" en "Gerard Reve"). Tijdens deze lezing laat hij zijn licht schijnen over de Max Havelaar. Dit jaar is het precies anderhalve eeuw geleden dat dit boek verscheen.
Dit boek heeft een enorme impact gehad:

05-05-2010: Andries Udink

Onderduikers in Gorssel

foto van een ingang naar een ondergrondse ruimte Speciaal voor deze 65ste bevrijdingsdag gaat 't Trefpunt voor ons open! We draaien de film "Liever geen bezoek". Deze is in 2009 gemaakt door cameraman en documentairemaker Andries Udink. De heer Udink is geboren en getogen in Gorssel. Hij heeft een indrukwekkende en professionele film gemaakt, waarin gesprekken centraal staan met zes mensen die ondergedoken zijn geweest in de gemeente Gorssel. Niet alleen grijpt deze film je naar de keel, ook zijn er veel wonderschone natuuropnamen in verwerkt, met name in de omgeving van Gerrit Slagman's boerderij. Deze boerderij bij Joppe - Harfsen werd in 1944 in brand gestoken bij een razzia, met rampzalige gevolgen.

21-04-2010: Roelof Siegers

Vogels in de kunst

foto van een snavelkan Roelof Siegers neemt u in deze lezing mee op een gevleugelde tocht van prehistorie tot heden. Van oudsher hebben mensen vogels in hun beeldtaal als onderwerp gebruikt. Niet alleen als verbeelding van de natuur, maar ook als een onderdeel van een boodschap. Of als symbool van religie of machtsvertoon. Zowel getekend of geschilderd als in de vorm van beeldhouwwerken zullen vogels van verschillende pluimage voorbij vliegen. Roelof Siegers houdt geregeld lezingen voor galerieën en kunst- en cultuurgezelschappen. Ook bij Pluspunt heeft hij al eerder lezingen gegeven ("Jachtslot Sint Hubertus" en "Zinnige en onzinnige zaken in de kunst").

07-04-2010: Erma Prins

WMO-raad

foto van de WMO-raad Erma Prins is de voorzitter van de onafhankelijke WMO-raad Lochem. Deze raad adviseert burgemeester en wethouders over tal van WMO onderwerpen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is drie jaar geleden ingevoerd en geeft gemeenten meer vrijheid om burgers, met of zonder beperking, mee te laten doen in de samenleving. Maatwerk is het uitgangspunt.
Heeft de WMO de gemeente Lochem al dichter bij de burger gebracht? Tijdens deze lezing wordt hier uitgebreid bij stil gestaan en kunt u uw mening geven.

24-03-2010: Gerry Haverkamp

Job zegt Koekemokke

Boekcover van "Job zegt Koekemokke" "Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere" staat centraal in de Boekenweek van 2010 (10 t/m 20 maart). Voortbordurend op dit thema hebben wij voor u een lezing georganiseerd over Job. Job is zes jaar jong en is gehandicapt. Hij is de hoofdpersoon in het pas verschenen boek "Job zegt koekemokke"(goedemorgen). Dit boek is een vervolg op "Job, Een zeldzaam jongetje". Het is geschreven door de schrijfster en journaliste Annemarie Haverkamp, de moeder van Job. Gerry Haverkamp, de oma van Job heeft ook een bijdrage aan het boek geleverd in de vorm van een column met bijzondere momenten. Vandaag vertelt zij heel realistisch en vaak met humor hoe hun wereld zes jaar geleden instortte, maar hun verdriet geleidelijk overging in blijdschap.

10-03-2010: Ing. Jacques Duivenvoorde

IJssellinie

foto van IJssellinie Op 10 maart geeft Ing. Jacques Duivenvoorde een lezing over de IJssellinie bij Olst. Deze waterlinie werd tijdens de Koude Oorlog in NATO-verband gebouwd als verdediging tegen het Russische gevaar (1953-1965). Men wilde grote delen ter weerszijden van de IJssel onder water kunnen zetten om de vijand te vertragen. Tot 1990 een zeer groot geheim. Met beeld en filmmateriaal krijgt u een goed beeld van de aanleiding en bouw van deze linie en een kleurrijke presentatie van de huidige IJssellinie bij de havezate de Haere. Er zijn nu nog een noodhospitaal en een commandobunker te bezichtigen.

24-02-2010: Ella Boere en Joke Verhave

Bhutan, een reisverslag

afbeelding van Bhutan Joke Verhave, die eerder een lezing bij ons gaf ("Papierknipkunst") en Ella Boere, die ook al eens een lezing bij ons gaf ("Familieleven in Siberië"), behoorden bij de gelukkigen die Bhutan konden bezoeken. Bhutan ligt ingeklemd tussen China en India, is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland en telt minder dan 700.000 inwoners. Samen maken zij ons met een PowerPointpresentatie deelgenoot van dit fascinerende, boeddhistisch koninkrijk dat lang gesloten is geweest voor toeristen.

10-02-2010: de heer Beuink i.s.m. Syntus en SOL

OV-chipkaart en vervoer voor senioren

afbeelding van ov chipkaart De heer Beuink zal een lezing houden met een PowerPointpresentatie over Syntus en over het gebruik van de OV chipkaart. Syntus is de aanbieder van openbaar vervoer in Gelderland. Buiten 't Trefpunt zal een bus van Syntus klaar staan waar u het gebruik van de OV chipkaart in praktijk kunt brengen.
Bovendien zorgt de SOL (Stichting Ouderenwerk Lochem) voor een stand. Bij deze stand kunt u antwoord krijgen op vragen over autorijden op latere leeftijd (hoe gaat de rijbewijskeuring, en waar kan ik die doen, zijn er mogelijkheden voor rijvaardigheidsritten). Ook kunt u zich daar laten informeren over de mogelijkheden die o.a. NS, Regiotaxi, Valys en de SOL-bussen bieden.

27-01-2010: Ton Luijten

Gedichten over Gelderland

afb. n.a.v. gedichtendag Op de dag voorafgaand aan de Nationale gedichtendag zal neerlandicus en publicist Ton Luijten een PowerPointpresentatie geven over Gelderland gezien door de ogen van bekende Nederlandse dichters. Hij werd in januari 2009 gekozen tot stadsdichter van Zutphen. Hij schrijft columns, toneel en gedichten en geeft voordrachten en workshops over poëzie en beeldende kunst. Een aantal jaren geleden werden zijn columns over poëzie en Gelderland gepubliceerd en onlangs verscheen zijn dichtbundel "Dagbehandeling".

13-01-2010: Notaris P.K.Smook

Nieuwe wetgeving m.b.t. het erfrecht

verzegelde envelop met "testament" erop geschreven Notaris P.K.Smook uit Eefde heeft drie jaar geleden een lezing over erfrecht, schenking en estate planning bij ons gegeven. Daarbij heeft hij ons uitgelegd hoe ons vermogen bij onze kinderen of andere erfgenamen terecht komt op een fiscaal vriendelijke manier. Vandaag praat hij ons bij over dit onderwerp, nu sinds 1 januari nieuwe wetgeving op dit gebied van kracht is geworden en met name de tarieven van de successierechten drastisch gewijzigd zijn.

naar boven